Зима

Зима
Пролет

18 май 2022 г.

Правителството реши - осъвременяване на пенсиите с близо 20%, 0% ДДС за хляба и отстъпки за горивата

Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9% 

 

Осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца, 0% ДДС за хляба и отстъпки за горивата - това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет от управляващата коалиция.

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев внесе яснота във връзка с някои от мерките.

Ограничение от 50 литра гориво няма да има, има само ограничение в типа гориво, каза Асен Василев.

"Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан. 25 стотинки за литър гориво ще се отнасят обаче само за бензин А95 без добавки и дизел без добавки. Те ще се администрират директно от бензиностанциите. Те ще са само за физически лица", каза вицепремиерът.

За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%. По-думите на Асен Василев 0% ДДС е по-добре за хляба, отколкото за алкохола.

Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

"Ако ми кажете дали и как ще се развие войната в Украйна, аз мога да ви кажа дали и как ще еволюира инфлацията. И в най-лошият сценарий, продължаваме да имаме икономически растеж", отбеляза вицепремиерът и финансов министър.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождава се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.



Няма коментари:

Публикуване на коментар