Зима

Зима
Пролет

8 май 2022 г.

Мариупол - пленените командири на 36-а бригада на украинската морска пехота дават показания

Двамата командири разказват, че морските пехотинци и командването на 36-а бригада не се притеснявали да воюват рамо до рамо с националистите от полка "Азов" 

 

Командирът на 36-а бригада на украинската морска пехота, героят на Украйна полковник Владимир Баранюк и началник-щабът полк. Дмитрий Кормянков са пленени при опит да излязат от завода "Азовмаш" (северозападно от "Азовстал") и вече дават показания, съобщават руските медии.

Двамата командири разказват, че морските пехотинци и командването на 36-а бригада не се притеснявали да воюват рамо до рамо с националистите от полка "Азов", става ясно от видеозапис на показанията на командира и началник-щаба на бригадата, направен в един от пунктовете на територията на ДНР.

"Обикалял съм из щаба на "Азов". Видяхме там литература, снимки... И флагове - нацистки, германски. Бяха при тях… Аз не се интересувам от литература, кото е за нацизма и за фашистката символика. Не ми е интересно", казва началник-щабът полковник Дмитрий Кормянков.

Разбира се, в плен той бързо се превръща в антифашист, който е воювал рамо до рамо заедно с нацистите изключително в "рамките на получените заповеди".

"Не сме воювали рамо до рамо, а в рамките на заповедта, получена от старшия началник. На позициите, определени от него", отговаря той на въпрос дали му е било приятно да воюва заедно с "азовците".

Същата е историята и с комбрига Баранюк - в плен са изясняват интересни неща.

Попаднал в плен, Баранюк заявява, че е "категоричен противник на всякакви такива нацистки моменти".

"Това не са мои колеги. Така реши съдбата, в този момент те да са ми съседи. В момента на отбраната на Мариупол. Това можеше да бъде което и да е друго подразделение… Не са ми попадали пред очите хора с книги на УПА* или с нацистка символика", разказва Баранюк.

При "отбраната на Мариупол" той получил определен сектор от укрепленията. "И отляво, и отдясно от мен бяха подразделенията на "Азов", уточнява полк. Владимир Баранюк.

През април се появиха съобщения, че полк. Баранюк е загинал при опит за пробив на украинските морски пехотинци от Мариупол. Оказва се, че командирите на бригадата са заловени.

Според комбрига отбраната на Мариупол и "Азовстал" е ръководел командир от бригадата на Националната гвардия, в кото влизал и полкът "Азов". Баранюк подчертава, че Националната гвардия е под командването на МВР, а неговата част - под командването на Военно-морските сили. Според него решението на висшето командване било странно, но било факт.

Полк. Кормянков пък разказва за позорното поведение на "Азов"-ците, които ги изоставяли на бойното поле. През цялото време на отбраната морските пехотинци не били уведомявани за положението на фронта край Мариупол като цяло. Първите им съмнения се появили, след като не успели да им доставят подкрепления, боеприпаси и продоволствия. При това те имали постоянна връзка с командването чрез сателитите Starlink на американския милиардер Илон Мъск.

Докладвали на командването, той им отговаряло, че се готви специална операция за възстановяване на фронта и че скоро ще бъдат деблокирани. Задачата им била да задържат позициите, докато армията се притече на помощ.

"Не бих искал този конфликт да се решава по военен път. Украйна можеше да направи отстъпки за прекратяването на конфликта. Не подкрепям нацизма и не съм негов привърженик. С такива въпроси трябва да се занимават на ниво държава, а не на моето", обобщава Кормянков.

*Украинска въстаническа армия (на украински: Українська повстанська армія, съкратено УВА (УПА)) е мащабна военна сила на Организацията на украинските националисти, а по-късно на Национална партизанска армия на Украйна. Обвинявана за сътрудничество с нацистите по време на Втората световна война и в извършване на етническо прочистване на полското население във Волин и Галиция през 1943 г.


Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар