Зима

Зима
Пролет

3 май 2022 г.

На похода за мир и неутралитет: "България трябва да бъде миротворец"

"За нас, хилядите мирни граждани, предоставянето на военно-техническа помощ, е равносилно на вкарване на България в тази война на страната на Украйна." 

 

Стотици граждани се събраха на площад "Народно събрание" в София в рамките на инициативата "Общобългарски поход за мир и неутралитет", която се провежда едновременно в няколко града в страната. 

Пред парламента движението бе блокирано, предаде БНР.

С тъпани и гайди започна тази вечер походът за мир и неутралитет столицата. Почти всеки участник развява българския трибагреник. Паметникът на цар Освободител също е обвит с българското знаме.

Гражданите се обявяват категорично за това, че България не трябва да е страна във военния конфликт в Украйна, да не се дава оръжие или военна помощ на Киев.

"Аз отправям послание за миротворчество и България трябва да бъде миротворец, тя е дала християнството и на Русия, и на Украйна. Тя е майка и на Русия, и на Украйна.

И само една държава, която пази неутралитет, може да види обективно и да разбере двете страни на конфликта. Не може пристрастна към едната страна да сме и да дадем оръжие – една майка не дава оръжие на по-слабото си дете, когато двете деца се бият, тя ги разтървава."

"Тук съм, защото първо съм българка и искам всички българи да сме заедно за каузата, която в момента най-много рикошира върху българския народ", споделиха участници в демонстрацията пред парламента.

6 искания са внесени в Народното събрание – част от тях са да се наложи мораториум за изпращане на войски, забрана за износ и внос на ново оръжие, както и да се наложи мораториум за създаване на военни бази на територията на нашата страна.

Подобни демонстрации има в 11 града в страната, сред които Бургас, Варна, Пловдив, Русе, Стара Загора.

Протестът в Стара Загора: Правителството да не извършва национално предателство

Десетки граждани се събраха тази вечер пред сградата на Областна администрация Стара Загора на "Общобългарски поход за мир и неутралитет", предаде БТА.

"Днес хиляди българи от различни български градове ще отправят послание към правителството на България да не извършва национално предателство", каза един от организаторите на събитието МирославМилчев. 

"За нас, хилядите мирни граждани, предоставянето на военно-техническа помощ, е равносилно на вкарване на България в тази война на страната на Украйна", допълни той.

Присъстващите носеха български знамена и плакати, с които призоваха за пълен неутралитет на България заради войната в Украйна. Те заявиха, че са против предложението за изпращане на оръжие за Украйна и поискаха неутралитет на страната ни във войната.

Стотици в Пловдив поискаха България да бъде посредник в преговорите между Украйна и Русия


Няколкостотин души, предимно млади хора и семейства с деца, се събраха на площада до Джумая джамия в центъра на Пловдив на поход за мир и неутралитет, предаде БТА.

Присъстващите се обявиха против изпращане на военнотехническа помощ за Украйна. Те призоваха България да бъде посредник в преговорите между Украйна и Русия.

Хората скандираха "оставка". Носеха плакати с надписи за мир, неутралитет, бъдеще за децата си. Протестиращите призоваха президента Румен Радев да свика национален референдум и народът да е този, който да реши дали да се изпращат оръжия.

В протеста се включиха членове и симпатизанти на партия "Възраждане", а народният представител Елена Гунчева заяви, че "в момента, в който официално предоставим оръжия на Украйна, ставаме държава, участник във въоръжен конфликт".

Протестът в Бургас: България трябва да запази пълен неутралитет

Над 100 човека се включиха в инициативата "Общобългарски поход за мир и неутралитет" в Бургас. Те се събраха на площада пред сградата на Общината, предаде БНР.

С развети български знамена и под звуците на патриотични песни, събралите се се обявиха против намесата на страната ни в конфликта.

"Не сме съгласни български мъже и семейства, бащи и синове да умират в чужди държави и за чужди каузи. Аз съм против изпращането на оръжия. Не искам по никакъв начин страната ни да бъде замесена, защото сме на една крачка от ракетата на Путин или на Зеленски", коментира Петя Пеева, участничка в протеста.

Протестиращите настояват, че трябва да се запази пълен неутралитет.

"Това не е сблъсък на цивилизации, ние сме християни. Тази война е вече 8 години и тя е реално не между НАТО и Русия, а по-скоро между САЩ и Русия", коментира Живко Георгиев.

Събралите се на площада пред Община Бургас заявиха, че не са политически обвързани и не са организира от партия.

Походът премина спокойно и не се стигна до ескалация на напрежението.


Няма коментари:

Публикуване на коментар