Зима

Зима
Пролет

2 май 2022 г.

Николай Патрушев: Западът създаде империя на лъжата, предполагаща унищожение на Русия

"Не мисля, че животът на украинците вълнува САЩ, неведнъж доказали своята агресивна античовешка същност. НАТО никога не е бил отбранителен съюз, а само нападателен." 

 

За задачите на специалната операция на Русия и ролята на САЩ в подкрепата на неонацистите в интервю за „Российская газета“ разказва секретарят на Съвета за безопасност на РФ Николай Патрушев. 

Също и за близкото бъдеще на Европа, руския златновалутен резерв и санкциите. Както и за промените, които очакват Русия в най-близко бъдеще.

- Николай Платонович, днес сякаш изразът „втора студена война“ вече не изглежда преувеличен. Американците без притеснение заявяват, че са спечелили противоборството с СССР и сега също ще удържат победа. Как оценявате тези възгледи?

-  В стремежа си да запази своята хегемония Вашингтон налага трагически сценарии на световните кризи както в предишните години, така и сега, съпротивлявайки се на крушението на еднополюсния свят. САЩ правят всичко възможно останалите центрове на многополярния свят да не смеят даже да вдигнат глава, а нашата страна не само посмя, но и заяви на всеослушание, че няма да играе по наложените правила. Опитаха се да принудят Русия да се откаже от суверенитета, самосъзнанието, културата и независимата си външна и вътрешна политика. Ние нямаме право да се съгласим с такъв подход.

В опита си да подчинят Русия американците, използвайки подставената си власт в Киев, решиха да създадат антипод на нашата страна, като цинично избраха Украйна за тази цел, опитвайки се да разделят единен по същество народ. Без да е в състояние да намери някакво позитивно основание за привличането на украинците на своя страна, Вашингтон в продължение на много време преди държавния преврат от 2014 г. внушаваше на украинците изключителността на тяхната нация и ненавистта към всичко руско. Но историята ни учи на това, че ненавистта никога не може да бъде надежден фактор за народно единство. Ако днес народите, живеещи в Украйна, са обединени от нещо, това е само страхът от зверствата на националистическите батальони. Затова цел на политиката на Запада и подопечния му киевски режим може да бъде само разпада на Украйна на няколко държави.

- В случая Европа, както Вие предупреждавахте още преди година, се сблъска с небивала криза, предизвикана от потока украински бежанци. Как това може да повлияе на вътрешната ситуация в самите европейски страни?

-  Европа я очаква дълбока икономическа и политическа криза. Ръстът на инфлацията и падането на стандарта на живот вече засяга портфейла и настроението на европейците. Освен това мащабната миграция допълва старите страхове за сигурността като нелегално разпространение на наркотици, международна престъпност, нови проблеми. Почти пет милиона украински емигранти вече са в Европа. В най-близко време броят им ще се увеличи до десет милиона. Мнозинството от пристигащите на Запад украинци смятат, че европейците са длъжни да ги издържат и осигуряват, а когато ги накарат да работят, започват да протестират.

Избягалото от Украйна криминално общетво ще се постарае да заеме изгодни ниши, да сложи под контрола си местните престъпни групировки, което без съмнение ще бъде съпроводено от усложняване на криминогенната обстановка в Европа. Нов „живот“ ще получи и търговията с деца сираци – разпространен бизнес с деца, изведени от Украйна за незаконно осиновяване в Европа. Западът вече се сблъска с оживлението на сенчестия пазар на човешки органи сред социално уязвимите слоеве на украинското население, които се подлагат на тайни операции за трансплантация на органи на европейски пациенти.

Мигрантският поток от Украйна започна много преди 2022 г., а сега напомни на Европа отдавна забравени болести. Едва една десета от украинските бежанци са ваксинирани против коронавирус, вирусен хепатит, туберкулоза, рубеола и морбили. Това се дължи на факта, че в бившата процъфтяваща република на Съветския съюз системата на санитарно-хигиенният контрол и на първичното звено на здравеопазване е практически напълно разрушена.

- Но това е само върхът на айсберга?

-  Прави сте. Това е само началото. На фона на анти-руските санкции светът постепенно се потапя в безпрецедентна продоволствена криза. По вина на Запада десетки милиони хора в Африка и Близкия Изток ще се окажат на границата пред гладна смърт. За да оцелеят, те ще се насочат към Европа. Не съм сигурен, че Европа ще преживее тази криза. Политическите институции, наднационалните обединения, икономиката, културата, традициите могат да отидат в миналото. Европа ще си хапе пръстите, а Америка ще се избави от главния си геополитически страх – политически и икономически съюз между Русия и Европа.

- САЩ и съюзниците им не забелязват неонацистите и откритата фашистка идеология в Украйна, обсипвайки я с най-модерни оръжия. Не е ли време да признаем за привърженици на фашизма всички неприятелски страни, с произтичащите от това последствия?

-  Европа вече се сблъсква с активизирането на официално забранени проявления на фашизма и неонацизма, тъй като под страх от неизбежно криминално преследване заедно с мигрантите от Украйна излизат и отгледани от бандеровците престъпници с неонацистки възгледи. Това ще доведе до възраждане на нацистките идеи в Европа и до прояви, които до неотдавна се смятаха за невъзможни. Не е изключен и ръст на ултрадесните нагласи, подгрявани от десетки хиляди обучени и имащи боен опит украински радикали, които вече намериха общ език с европейските почитатели на Хитлер.

- Историята се развива по спирала. Западът едва ли не до септември 1939 г. отричаше опасността на нацисткия режим. През 1938 г. списание "Тайм" избра Хитлер за човек на годината.

-  През 1930-те години Западът не само не отричаше, но и активно съдействаше за установяването и нарастването на силата на фашизма в Германия. Особено се отличи крупният бизнес. Веднага след войната историците създадоха мита за германските индустриалци, които имат най-голям дан в създаването на военната икономика на Хитлер. Някои американски компании са сътрудничили с нацистите до 1943 г., тоест до самия преломен момент във войната.

- Има даже версия, че газът "Циклон Б", с който нацистите са убивали в лагерите, е бил създаден по западна технология.


-  Прочете за това, как нацистите са организирали целия процес. Всички знаят например компанията IBM. Именно с техните изчислителни машини нацистите са правели сметките си и са планирали процеса на унищожаване в концлагерите. Генералният директор на фирмата Уотсън получава орден от Хитлер. И това е само един от многото примери. Сега историята се повтаря. Западът и сега оказва най-активна поддръжка на украинските неонацисти, продължавайки да снабдява Украйна с оръжия.

Американският и европейският военно-промишлен комплекс ликуват, понеже благодарение на кризата в Украйна те са засипани с поръчки. Не е учудващо, че за разлика от Русия, заинтересована от най-скорошно завършване на специалната военна операция и минимизиране на загубите от двете страни, Западът е настроен към нейното затягане, ако трябва и до последния украинец. По някаква причина и до този момент хората по света си мислят, че милитаристите и агресорите задължително са облечени в мундири. Не трябва да се заблуждаваме от англосаксонската достолепност. Никакъв костюм в райе не може да прикрие ненавистта, злобата и безчовечието.

- Много наши световни опоненти заявяват, че не разбират или не признават целите на специалната военна операция и смятат, че те са измислени.

-  Специалната военна операция има конкретни цели, от чието постигане зависи не само благополучието, но и животът на милиони хора, спасяването на населението на ЛНР и ДНР от геноцид, който вече 8 години извършват украинските неонацисти. Навремето хитлеристикият фашизъм мечтаеше да унищожи цялото руско население, а днес неговите наследници кощунствено се опитват да направят това с ръцете на славяни. Русия няма да позволи това да се случи. Говорейки за денацификация, нашата цел е да разгромим плацдарма на неонацизма, създаден по нашите граници с усилията на Запада. Необходимостта от демилитаризация е наложена от факта, че наситената с оръжия Украйна представлява заплаха за Русия, включително и поради разработката и приемането на ядрено, химическо и биологично оръжие.

- Вие предполагате, че САЩ действително могат да режисират подобни провокации в Украйна?

-  Вие говорите за страна, чийто елит не е способен да цени чуждия живот. Американците са свикнали да ходят по обгорена земя. Започвайки още от Втората световна война, те изтриваха цели градове от лицето на земята с бомби, включително ядрени. Заливаха виетнамските джунгли с отрова, бомбардираха сърбите с радиоактивни боеприпаси, подпалваха живи иракчани с бял фосфор, помагаха на терористи да тровят сирийците с хлор. Не мисля, че животът на украинците вълнува Съединените щати, неведнъж доказали своята агресивна античовешка същност. Както показва историята, НАТО също така никога не е бил отбранителен съюз, а само нападателен.

- За какво му е на американския елит всичко това?

-  Америка отдавна е разделила целия свят на васали и врагове. В САЩ от най-ранна детска възраст се набива в главите на хората, че Америка е блестящият град на хълма, а цялото останало човечество е само полигон за експерименти и ресурсен придатък. Преди четиристотин години пристигащите от Англия преселници са грабили и убивали индианците, защото ги смятали за нецивилизовани диваци. Сега всичко това е заменено с демократизаторска и правочовешка реторика и продължават своето пиратство в световен мащаб. Американският елит помни как САЩ успя да стане свръхдържава след двете световни войни, а сега не искат да се примирят с агонията на американската глобална империя.

- Според Вас крушението на американоцентричния свят реалност ли е?

-  Това е реалност, в която трябва да се живее и да се възприеме оптимална линия на поведение. В тази връзка Русия пое пътя на пълноценна защита на своя суверенитет, твърдо отстояване на националните си интереси, културната и духовната самобитност, традиционните ценности и историческата памет.

Нашите духовно-нравствени ценности ни позволяват да останем верни на себе си, да бъдем честни пред нашите предци, да съхраним личностите си, обществото и държавата. Европейците, например, направиха друг избор. Приеха така наречените либерални ценности, макар че всъщност това е неолиберализъм. Той пропагандира приоритет на частното над общественото, индивидуализъм, подтискащ любовта към отечеството, постепенно отмиране на държавата. Сега вече е очевидно, че с подобна доктрина за Европа и за европейската цивилизация няма бъдеще. Очевидно те отново ще повтарят ненаучените уроци.

-  Кои по-точно?

-  Те не са малко. Не забравяйте, че всички исторически сътресения започват с разпространяването на популярни, но деструктивни идеи. Спомнете си френската революция. От нейните превратно изтълкувани лозунги възникна тиранията на Наполеон, който потопи в кръв половин Европа, но счупи зъбите си в Русия.

Какво направи нашата страна? Разкъса Франция? Подпали Париж? Не, император Александър I възстанови френската държавност, а в 1815 г. стана инициатор за създаването на Свещения съюз на Европа. Съюзът имаше за цел уважението на териториалната цялост на държавите, пресичането на националистическите движения и осигури на Европа четиридесет години мирно съществуване.

След сто и няколко години се появи идеологията на нацизма. Съветският съюз направи всичко за нейното унищожение, но едновременно стана инициатор на самостоятелна германска държава. Сталин настоя за това на Ялтенската конференция. СССР първи подкрепи и обединението на Германия в 1980-те години. Нашата страна исторически е играла специална роля за формирането не само на геополитическия, но и на нравствения климат в света.

-  Вие описахте образно англо-американския стил на общуване със света като пиратство. Сега Западът провежда спрямо Русия един такъв пиратски набег. И в тази връзка възниква въпросът доколко беше оправдано решението да се пазят златновалутните резерви в чужбина?

-  Това решение се оказа неоправдано от гледна точка на финансовата безопасност на държавата. Друг е въпросът, че по този начин Западът удря не само по Русия, но и по себе си. Съществуващата световна финансова система се основава изключително на доверие, в това число и към САЩ като емитент на световната резервна валута. Преди половин век все още присъстваше факторът злато, но в 1971 г. Щатите го отвързаха от своите котировки, което даде възможност да се осъществяват парични емисии почти безконтролно.

Опитвайки се да поддържат икономиката си в условията на постоянно предкризисно състояние, САЩ активно помпат своите банки, бизнес и население с пари, обезпечени с държавни задължения. Резултатът бяха високите темпове на инфлация в Америка и в Европа. Външният дълг на САЩ надвиши 30 трилиона долара. Но по някаква причина американците обсъждат възможният фалит на Русия. Време е те самите да обявят фалит. За преодоляване на негативните последствия и за ново обогатяване, САЩ собственоръчно създават глобална криза. Тоест искат да решат своите проблеми за сметка на страните от останалия свят и на първо място Европа.

-  Европейците това не ги смущава, мисля?


-  Нещо повече, те радостно крачат към пропастта, изкопана за тях от САЩ. В този смисъл от времената на Студената война доста неща са се променили. Тогава европейците се съпротивляваха на Вашингтон по-уверено. Вероятно защото старото поколение политици-реалисти още не беше отишло в миналото. По онова време стената беше в Берлин, а при днешния европейски елит стената е в техните глави.

В 1980-те години, в желанието си да отслабят икономиката на СССР, Щатите се опитаха да забранят на европейски компании да купуват въглеводород от Москва. Тогава Европа не тръгна след Вашингтон. САЩ забраниха на своите компании да продават на СССР технологии за офшорно сондиране, в резултат на което пострадаха десетки американски и японски фирми. Вашингтон използва дезинформация, за да забави съветското строителство на газопровод за Европа. Това напомня ли ни нещо?

- Какво трябва да направим, за да осигурим суверенитета на рублата?

-  За суверенитета на която и да е национална финансова система нейните платежни средства трябва да притежават вътрешна ценност и ценова устойчивост, да не се привързват към долара. Сега експертите проучват предложения от научната общност - проект за създаване на двуконтурна валутно-финансова система. По-конкретно, предлага се да се определи стойност на рублата, която трябва да бъде обезпечена както със злато, така и с група стоки, които представляват валутна ценност, да се постави курсът на рублата в съответствие с реалния паритет на покупателната способност.

- Подобни идеи са били предлагани и преди. Но много експерти твърдяха, че те са в разрез с изводите на икономическата теория...

-  Те не са в разрез с изводите на икономическата наука, а в разрез с изводите на западните учебници по икономика. Западът едностранно си присвои интелектуалния монопол над оптималното устройство на обществото и вече не едно десетилетие се ползва от това. Ще напомня, че шоковите реформи от 1990-те години в нашата страна бяха проведени по строго американски методи.

Увлечението на нашите предприемачи от тази епоха единствено по пазарните механизми, без отчитане на спецификата на нашата страна, е рисков фактор. Ние не сме против пазарната икономика и участието в световните производствени вериги, но ясно съзнаваме, че Западът позволява на други страни да бъдат негови партньори, само когато за него е изгодно. Поради това най-важно условие за обезпечаването на руската икономическа безопасност е опората във вътрешния потенциал на страната, структурното преустройство на националната ни икономика на съвременна технологична основа.

- Доколко е успешно днес решаването на тази задача? Сега отново много се говори за заместване на вноса, но за никого не е тайна, че засега нямаме решаващ пробив.

-  Задачите и приоритетите са поставени абсолютно вярно и ние ще продължим да ги реализираме. Друг въпрос е, че трябва чувствително да затегнем дисциплината на изпълнението им, включително в съответните ведомства. Ако всички поръчки на държавния глава за заместване на вноса бяха изпълнявани навреме, щяхме да избегнем много от проблемите, с които днес се сблъсква руската икономика.

Ще дам пример. Създаването на завод в Санкт Петербург за производство на висококачествен инсулин срещна противодействие от страна на редица структури. Днес това е сериозно предприятие, чието производство на лекарствени средства е изцяло независимо от импорта, с изключение на опаковките. Но и тях трябва да започнем да произвеждаме сами, за което говорят производителите на хранителни продукти. Не бива да си затваряме очите и за съществените постижения. Такива са постигнати в областта на заместването на вноса от фирмите на корпорацията Ростех, най-вече в сферата на военно-промишленото производство.

Друг пример. Благодарение на разработената от Съвета по безопасност доктрина за продоволствената безопасност, стана възможно да се направят точни разчети и да се повиши самообезпечаването на нашата страна с основни видове продоволствия. Това е много сериозно постижение, което нашата страна не успяваше да направи изцяло в продължение на целия 20-и век. Затова всички опити на Запада да прехвърлят върху Русия цялата отговорност за провокираната от самия него глобална продоволствена криза са обречени на провал.

Русия ще разшири номенклатурата на родната високотехнологична продукция. Важно е скорошното напредване на родните разработки в производството. Отделно внимание ще отделим на качествените изменения в подбора на научни кадри и оценката за ефективността на техните дейности. Руската наука трябва да стане водеща производствена сила, един от локомотивите на развитието на нашата страна.

Сигурен съм, че ще решим всички проблеми, възникнали в резултат на санкционните ограничения. Днес Русия се преориентира от европейския към африканския, азиатския и латиноамериканския пазар. Първостепенно внимание отдаваме на Евразийския икономически съюз, чието значение в сегашните условия нараства многократно. Увеличаваме сътрудничеството със страните от БРИКС и ШОС, които обединяват около три и половина милиарда жители на планетата.

-  Споменахте науката, но в съвременните условия ми се струва, че трябва да преустроим не само нея, а и висшето образование и училищното обучение.

-  Искрено съм убеден, че ние не можем да се развиваме успешно без ясно разбиране от цялото общество на нашите национални цели и задачи, на цялата дълбочина на духовната ни и културна самобитност. Затова всеки жител на страната, всеки руснак от ранна възраст трябва да знае и да разбира в името на какво живеем и работим като един народ, към какво се стремим.

Западът продължава да действа в руслото на антихуманната идея за „златния милиард“, предполагаща значително съкращаване на населението на планетата по различни начини. За тази цел Западът подло създаде империя на лъжата, предполагаща унижение и унищожаване на Русия и на други неугодни държави. Плюят ни в лицето и твърдят, че това е Божия роса.

Вашингтон и Брюксел не крият, че техните санкции са насочени както към материално, така и към духовно обедняване на руснаците. Провалянето на нашето образование чрез налагане на така наречените прогресивни модели на обучение е толкова стратегическа за Запада задача, колкото и приближаването на НАТО до нашите граници.

А всъщност там няма нищо прогресивно. В САЩ, например, мнозина вече заявяват, че в часовете по математика трябва да се пее и да се пляска, защото решаването на задачи и уравнения може да е трудно и дискриминиращо за някои. На нас не ни трябва такъв „прогрес“. Сегашната ситуация доказва необходимостта от отстояването на традиционните руски духовно-нравствени ценности, реформиране на образователната система и просвещаването с исторически оправдалите своите предимства родни школи. Аз и сега съм убеден, че съветската образователна школа исторически е най-напредналата и прогресивната в света и движението напред трябва да става с оглед на този факт.

-  Какво конкретно трябва да се направи?

-  Трябва да се отделя по-голямо внимание на развиването на логическо мислене, формирането на устойчиви знания и уменията да се взимат самостоятелни решения, а не просто да се слагат кръстчета в тестове. Да се развива приложното разбиране на фундаменталните науки.

Не трябва да се залага изключително на цифровизацията на образованието, защото интернет може да бъде не само източник на енциклопедични сведения, но и на политизирана дезинформация. В основата на всичко трябва да бъде развиването на личните интелектуални и духовни качества. Правилно възпитание, всестранно образование, здрави във физическо и морално отношение деца, знаещи и разбиращи историята и културата на своята родина – това е нашето богатство и залог за успешното развитие на Русия. Ние работим днес за бъдещето на нашите деца, за благополучна и процъфтяваща страна, в която те ще живеят.

Николай Патрушев

 

Интервю на Иван Егоров, rg.ru, превод: Екатерина Грънчарова, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар