Зима

Зима
Пролет

2 май 2022 г.

Проф. Искра Баева: Да издържаме Съветската окупационна армия е било въпрос на договор

"Подобно е положението на България при окупацията на войските от Антантата след Първата световна война." 

 

"На Парижката мирна конференция от 1946 година България за първи път след загубена война има защитници. Те са СССР, Украйна и Белорусия, които са били най-пострадали от германската окупация. 

По съвет или натиск от Съветския съюз нашата кауза е защитавана от Югославия, Полша и Чехословакия, защото сме съюзници на СССР. Това води до един мирен договор, който е за първи път благоприятен за България - ние запазваме Южна Добруджа, а репарациите са рязко намалени от това, което е искано. И така завършваме сравнително добре. Това, че сме издържали Съветската окупационна армия, е въпрос на договор. Такава е практиката - положението на България при окупацията на войските от Антантата след Първата световна война е подобно."  

Това каза пред БНР историкът проф. Искра Баева.

"Все още не се говори за края на Втората световна война, защото сме на средата на една друга война, но мога да си представя как ще се говори", коментира тя и обясни, че през последните години е било наложено мнение от официалните институции в ЕС, САЩ и България, което е омаловажавало ролата на Съветския съюз и се е подчертавала ролята на западните съюзници - Съединените щати и Великобритания.

"Те несъмнено имат такава роля, САЩ имат голяма роля, защото още преди да влязат във войната през декември 1941 г. - през април същата година приемат закона "Заем-наем"/Lend-Lease, който сега активират отново за Украйна, за да се превърнат в арсенал на демокрацията, както тогава казва Рузвелт."

По думите ѝ войната на Русия в Украйна слага отпечатък върху деня на края на Втората световна война.

"Аз искам да защита историята. Тя не бива да бъде подвластна на политиката. Зная, че политиците я използват, но не бива да се подчини на политиката."

Проф. Баева изказа съжаление, че в момента поколението, което не познава войната, "много лесно решава, че трябва да се бори до последна капка кръв и до абсолютна победа".

"Тези нагласи водят до повече човешки жертви, но и ни заплашват с ескалация, която никой не може да каже къде ще свърши."

Няма коментари:

Публикуване на коментар