Зима

Зима
Пролет

2 май 2022 г.

Болшой театър отмени представления на режисьори, обявили се срещу военната операция в Украйна

“Спартак” на Хачатурян се появи в репертоара на театъра в началото на април, а приходите са предназначени за семействата на загиналите в Украйна руски войници
 

 

Болшой театър отмени представленията на режисьорите Кирил Серебренников и Тимофей Кулягин, които открито се противопоставиха на руската военна операция в Украйна.

Вместо планираните три представления на балета “Нуреев” на Серебренников Болшой театър ще покаже тази седмица балета “Спартак” на Арам Хачатурян.

А вместо операта “Дон Паскуале” на Доницети, режисирана от Кулябин, публиката на най-престижната сцена в Русия ще види “Севилският бръснар” на Росини.

“Спартак” на Хачатурян се появи в репертоара на театъра в началото на април, а приходите са предназначени за семействата на загиналите в Украйна руски войници, съобщава БНР.

Преди две години Серебренников беше осъден условно по обвинение във финансови злоупотреби. През март т. г. присъдата му беше отменена, което му даде възможност да напусне Русия. Ако се съди по профила му в социалната мрежа “Инстаграм”,Серебренников живее в Нидерландия.

През април Тимофей Кулябин напусна поста главен режисьор на новосибирския театър “Красный факел” и най-вероятно също се намира извън Русия.

И двамата режисьори публично обявиха, че не подкрепят действията на руската армия в Украйна.


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар