Зима

Зима
Пролет

10 май 2022 г.

Кузман Илиев: Опасявам се, че ще отворим полупразната кесия и ще изсипваме мощно, задлъжнявайки следващите поколения

"Увеличаването на разходи с изтегляне на външен дълг е рецепта за инфлация. През социалните плащания всъщност помпате инфлацията, която става плашеща." 

 

"Има фактори, които ме карат да мисля, че ще отворим полупразната кесия и ще изсипваме мощно, задлъжнявайки следващите поколения."

Това предположение направи пред БНР икономистът Кузман Илиев.

"Сега е моментът, когато трябва да сме много разумни и да подходим разумно, като не пилеем ресурс за непродуктивни дейности като войната, а по-скоро да се насочим към изграждането на икономически растеж и мир."

Според Илиев старанието на българските управляващи е "да се угоди на фактори, които не непременно вземат националния интерес предвид, а не на обществото".

"България е голям губещ от геополитическите сътресения, на които ставаме свидетели, заради голямата си енергийна зависимост по линия на доставките на нефт и газ (от Русия - б.р.). Дълго време не развивахме онези местни ресурси на енергия, с които да обезпечим енергийната си сигурност."

Той изтъкна, че когато е имало излишъци в бюджета, те е трябвало да бъдат заделяни като буфери, с които сега е можело да се реагира в създалите се кризи.

"Много рано предупредихме Русия, че няма да ползваме "Газпром" за основен доставчик, с което вече имахме един играч, който е негативно настроен към нас и във всеки един момент може да реагира със спиране на доставките, особено ако откажем да платим. Случи се точно това, руската страна отказа да ни дава нефт и газ, без да ѝ платим. Оставайки в европейските банки, парите щяха да са много лесни за санкции и решението беше само нещо такова - междинно. Ние се отказахме да го направим, знаейки много добре и заявявайки публично, че прекъсваме договорите и няма да има такива след декември. Очевидно, че в бизнеса и в политиката такова поведение се наказва."

"Увеличаването на разходи с изтегляне на външен дълг е рецепта за инфлация. През социалните плащания, с които казвате на хората, че сега им помагате, всъщност помпате инфлацията, която започва да става толкова плашеща, че се самофорсира през психиката на хората, те започват да не вярват в системата и да бягат от парите. Това задвижва страшно много процеса в негативна посока. Трябва да се овладеят разходите и да се мине на едно много по-ефективно и качествено харчене на парите", коментира икономистът.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар