Зима

Зима
Пролет

28 май 2022 г.

„Буги Барабата ‒ шофьорът на блуса“

Приходите от продажбата на книгата отиват изцяло за изграждане паметник на Буги Барабата

 

 

Излезе от печат „Буги Барабата ‒ шофьорът на блуса“ - книгата, посветена на незабравимия блусмен и радиоводещ. 

Луксозното издание се представи на специално събитие в емблематичен блус бар в София, като премиерата събра големи имена на българската рок и блус сцена, журналисти, приятели, колеги и почитатели на незабравимия Буги.

Организаторите обявиха, че приходите от продажбата на книгата отиват изцяло за изграждане паметник на Буги Барабата на знаково за музикантите място ‒ в близост до поляната на фестивала „Цвете за Гошо“, сред чиито организатори бе и Барабата.
Пред микрофона застанаха бизнесменът Анатоли Павлов, по чиято идея се създава книгата, и програмният директор на Z-Rock Спас Шурулинков, в екипа на който Буги Барабата бе неизменна и любима част през последните 13 години.

Бурни аплодисменти и специално внимание на сцената получи певицата и композитор Светлана Близнакова-SEVI, автор на „Буги Барабата ‒ шофьорът на блуса“, която сподели повече за емоциите около творческия процес.

„Да напиша книгата за Буги за мен беше едно от най-големите предизвикателства, пред които съм се изправяла. Първоначално идеята беше само да събера материали от хора, които са го познавали и които биха могли да споделят своите спомени с него. В един момент дойде поканата от Z-rock и Reynaers Аluminum да напиша цялата книга и реших да опитам.

Мислех, си че няма да мога, но в мига, в който застанах пред белия лист, сякаш усещах присъствието на Буги, който ме направляваше през цялото време и в един момент се завихрих в цялата тази емоция. Попаднах в неговия свят, чрез историите на всички тези хора и сякаш преживях всичко това отново, оформяйки отделните глави. С всяка следваща откривах ново лице на Буги, ново измерение на уникалната му многопластова личност. На моменти се смеех сама с лафовете му и сякаш си говорехме и го чувах да ми казва „Ей , Светулчо, много ви обичам, ей!“

Огромно удоволствие ми достави и работата по скиците. Това ме свърза още повече с целия процес и сякаш придаде още живот и присъствие на главите. Нямах търпение да се прибера и да продължа да пиша, да рисувам и да опознавам още от света на Буги. Срещите с приятелите и колегите, които са го познавали ме обогатиха много, а разговорите с баща му бяха изключително емоционални и затрогващи.

Буги е вселена! Пиша го в сегашно време, защото според мен артистите като него, които приживе успяват да докоснат хората по начина, по който той го прави и да бъдат автентични, сякаш продължават да живеят, защото отпечатъкът им е твърде силен и значим. Те никога не могат да бъдат в минало време, защото съществуват в спомените, в емоциите, в мислите и чувствата на всички тези хора!“


„Буги барабата ‒ шофьорът на блуса“ излиза в луксозно издание с твърди корици на цена 25 лева, а всичките 356 страници описват вълнуващи моменти и разговори, непубликувани снимки, авторски скици и интересни лични истории на Барабата. 

Не са пропуснати и много от неговите „крилати фрази“, станали част от популярния стил на бохемите и мерило за добър виц.


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар