Пролет

Пролет

7 май 2022 г.

Джо Байдън тласка Си Дзинпин в прегръдката на Владимир Путин

"Днес Китай и Русия имат общ враг и това са Съединените щати и Западът." 

 

САЩ тласкат Китай към сближаване с Русия на фона на войната в Украйна и задълбочаващата се вражда между Вашингтон и Пекин, пише британският в. "Дейли Експрес".

Изданието припомня, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен засили напрежението с Пекин, като изрази опасения за нарушенията на правата на човека в Китай.

В изявление пред пресата преди време Блинкен заяви, че САЩ са "дълбоко загрижени относно действията на Китай, включително в Синдзян, Хонконг, Тайван, кибератаките срещу Съединените щати и икономическата принуда към нашите съюзници", припомня изданието.

Всичко това идва на фона на задълбочаващата се вражда на Китай с Вашингтон и рекордно високи нива на негативни възприятия към Пекин след пандемията.

Бившият посланик на Франция в Пекин и Москва Силви Берман казва, че тази ситуация е оставила Си Дзинпин без друг избор, освен да се сближи с Владимир Путин.

Говорейки пред френския телевизионен канал Public Sénat, Силви Берман каза:

"Той няма избор, защото американците обявиха един вид Студена война срещу Китай, казвайки, че Пекин е главният враг. И резултатът от това – и аз го видях, когато бях посланик в Русия е, че има сближаване, което е постигнато, стратегическо партньорство."

"Това не е съюз, защото китайците не искат съюз, те са го имали в миналото. И наистина, по време на Олимпийските игри Си Дзинпин каза - това е партньорство без ограничения", подчертава Берман.

"И въпреки предупрежденията, че не трябва да допускаме руснаците в прегръдките на Китай, в крайна сметка това се случи. Това партньорство идва в момент, когато Путин води война в Украйна, където Западът подкрепя Киев с оръжия и военна помощ, макар са не участва пряко в конфликта заради страха си от избухването на пълномащабна Трета световна война", обяснява бившата посланичка.

"На принципа "врагът на моя враг е мой приятел" Си Дзинпин знае много добре, че при всички случаи ще стане жертва – поне той го възприема по този начин – на западните инициативи, в ООН или другаде, той ще се нуждае от подкрепата на Москва.", обяснява Берман

"След като Путин нахлу в Украйна, позицията на Китай е доста неясна. Пекин се въздържа при гласуването на проекторезолюция в Съвета за сигурност, която призоваваше на Москва да спре да атакува Украйна и незабавно да изтегли всички войски, докато други 11 членове гласуваха в подкрепа", припомня Силви Берман.

Коментирайки позицията на Си Дзинпин, Берман казва: "Мисля, че той всъщност е много смутен от тази война, защото това, което Путин му е казал е най-вероятно това, което казва на руснаците и света - че започва специална военна операция в помощ на рускоговорящите хора от Донбас, които са били жертви на геноцид и т.н. и т.н. Путин не му е казал, че ще води пълномащабна война."

Въпреки очевидната изненада на Китай, когато Путин нахлу в Украйна, според бившия посланик сближаването между Си Дзинпин и Путин изолира САЩ.

"Днес те имат общ враг и това са Съединените щати и Западът. Мисля, че Си Дзинпин няма избор и няма да стопля отношенията с американците. Той просто не може да направи това", категорична е Силви Берман.


Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар