Зима

Зима
Пролет

1 юни 2022 г.

Русия спря газа и за Дания

Поради спирането на руските доставки Дания ще започне да купува по-големи количества газ от европейските газови пазари 

 

Най-голямата енергийна компания в Дания обяви днес, че Русия спира доставките на природен газ поради отказа й да плаща за тях в рубли.

Това е поредната ескалация на напрежение в енергетиката в Европа поради войната в Украйна, коментира АП. Още в края на април Русия спря газовите доставки за България и Полша, а през май и за Финландия, които също отказаха да изпълнят нейното изискване да плащат за тях в рубли. Вчера от Москва спряха кранчето и на Нидерландия.

Датската енергийна компания "Йорстед" обяви, че не очаква да ограничи доставките на природен газ за своите клиенти. 

"Запазваме категоричната си позиция, че няма да плащаме в рубли. Бяхме подготвени за това развитие на нещата", заяви главният изпълнителен директор на Мадс Нипер, цитиран от Banker.bg

От компанията обявиха, че поради спирането на руските доставки Дания ще започне да купува по-големи количества газ от европейските газови пазари.

Според датската енергийна агенция през първите 18 седмици на 2022 г. руските газови доставки са формирали около 25 процента от потреблението в ЕС. От агенцията обявиха, че спирането на руските доставки няма да има непосредствени последици за страната. 

"Разполагаме с газови запаси и доставките за клиентите ни все още са гарантирани", съобщават от агенцията. В Дания около 380 хиляди домакинства се отопляват на газ.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар