Зима

Зима
Пролет

9 юни 2022 г.

България пак пред неясно бъдеще. Глутници в политиката

За пореден път обществото е функция на един несъстоял се политически елит - старите изчерпани, а младите - неопитни, но високомерни и... крадливи 

 

"На нас не ни трябват всички. Тази коалиция ѝ трябват още 12 депутата да я подкрепят, надяваме се, че поне на 12 от ИТН, надяваме се на 15, които могат да ни последват..."

Знаменателни думи на българския премиер Кирил Петков, изречени на пресконференция на 8 юни 2022, на която обявява, че може да управлява с правителство на малцинството, след като един от коалиционните му партньори, ИТН, се оттегли от управлението.

Знаменателни, защото съвсем простосърдечно премиерът обяви, че има намерение да продължи да управлява държавата с "депутати под наем"; чрез законотворци, чиято съвест ще бъде купена по един или друг повод.

Това е отвратително!

Кирил Петков е толкова скаран с принципите и морала в политиката, че дори не съзнава, че изрича думи на греховност, които очертават едно аморално поведение, което винаги е отблъсквало и винаги е било отричано. Не че не е съществувало - помним в годините назад колко струваха едни "златни пръсти", горни и долни палци; помним заверите зад "фикуса" в парламента; сгледите в тоалетните; помним как мастити бизнесмени си купуваха "депутати на килограм", че и цели парламентарни групи...

Помним и, че когато "Промяната" дойде, тя обяви, че ще бъде чиста и невинна, правейки новата политика на България с "А" отбора на държавата.

Сега какво стана?

Ще ни управлява правителство на малцинството с депутати-наемници, събирани и купувани по кьошетата на парламента!

Кирил Петков не казва, че ще промени формулата на кабинета, че ще направи, например "експертно" правителство, на "съгласието" или на "спасението". Не! След последния коалиционен кабинет премиерът обяви, че същото правителство ще продължи да управлява по същия начин, като си намери обаче едни 12-15 депутати от ИТН, готови да го следват... Които естествено ще осребрят "подкрепата си", защото такава е традицията у нас и по света. Също като в бизнеса - всяка услуга се заплаща.

Петков просто не осъзнава пред каква перспектива се изправя. А тя никак не е розова.

Вариантите са ограничени и съвсем не водят до положителен изход:

- Правителство на малцинството с плаващи тематични мнозинства;
- Ново правителство в този парламент;
- Нови избори през есента.

Правителство на малцинството с плаващи тематични мнозинства

Това е най-изтощителният вариант. Не че не е възможен, но за това трябват изключително опитни депутати в парламентарната група на "Продължаваме промяната", които да имат сетивата за настроенията в Народното събрание по всеки един казус, да носят експресивност и динамичност за бързи реакции и най-важното - да имат диалогичност. А това е подчертан дефицит при тях.

Освен това председателят на ПГ на ПП трябва да е  като един нов "Цветан Цветанов", който навремето умееше да балансира между интересите на различните групи в НС и когато ГЕРБ имаше правителство на малцинство, успяваше да осигури не само кворума за началото на заседанието, но и гласуванията по различните законопроекти. Това е висш пилотаж в политиката и парламентаризма, който в ПП отсъства.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров е твърде скромен в качествата си, за да свърши тази работа. Той няма авторитет в собствената си група, камо ли сред останалите в Народното събрание.

Освен това Петков и Василев издълбаха такива дебели червени линии към депутатите извън управляващото мнозинство, че изгориха всички пътища и пътечки, по които може да минат в търсене на подкрепа или съгласие.

Ако пък не се намерят заветните "12 лоялни" депутати от ИТН, този модел предвижда решаващо участие на опозицията в определянето на решенията в парламента. Това ще е още по-трудно за "Промяната", чийто лидери категорично заявиха, че не могат да имат допирни точки нито с ГЕРБ, нито ДПС, нито с "Възраждане".

Казано просто - правителство на малцинството ще бъде мъка и драма за властта, убийствено и изтощително за държавата, а изнудването и шантажът ще се превърнат в ежедневна практика на законодателната дейност.

В условията на криза, на война това просто ще е МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА.

Ново правителство в този парламент. Защо не с мандата на ИТН?


Това означава, че партиите трябва да преминат през конституционната въртележка, при която президентът Радев връчва отново мандат на първата по големина парламентарна група - сегашния мандатоносител "Продължаваме промяната". Ако преговорите за нов кабинет на ПП са неуспешни (а те ще бъдат такива), следва мандат за ГЕРБ, за които повечето формации са декларирали, че са нежелан партньор.

Третият мандат се връчва по избор на държавния глава.

Източници на Епицентър.бг намекват че, ако се стигне до този вариант, изборът на Радев щял да падне върху ИТН. В подкрепа на тази теза днес Ива Митева от ИТН заяви, че те биха опитали да съставят правителство на малцинството с техен мандат. Тогава е възможна и хипотезата за някакъв вид "експертно правителство" с участието на ГЕРБ и ДПС, което може да бъде подкрепено и от БСП.

Това обаче е много труден вариант, който предполага загърбване на лидерско его и партийни интереси, наличие на политическо помъдряване и държавническо мислене. Засега такова просветление в българския парламент не се забелязва. Напротив! Свидетели сме на някакво овълчване на нравите в последните три състава на Народното събрание. Сякаш не депутати, а глутници седят на парламентарните банки. Какво държава е това? Когато не могат да получат плячката, която смятат, че им принадлежи, започват да се бият по между си.

Кой ще седне на една маса за преговори с Трифонов, след като всички вече са отвратени от поведението му и са загубили тотално доверие в него? В ИТН има свестни и качествени хора, но Слави Трифонов е непредвидим партньор, а това е смърт в политиката. Желанието да си алфа в политиката означава да носиш отговорност и правилната балансирана енергия. А Слави не притежава това.

Нови избори през есента


Този е най-нежеланият вариант. И причините са няколко.

Първо, това минава през служебно правителство, а от управляващата коалиция са намеквали, че "по корем ще лазят", но няма да допуснат Радев отново да реди свои пионки на държавни постове.

Второ, нови избори няма да променят кой знае колко конфигурацията във властта. Вотът ще възпроизведе отново фрагментирания парламент, но със съществена особеност - ИТН е възможно да остане под чертата, ПП ще се срине около бариерата, а "Възраждане" и новата партия на Стефан Янев евентуално ще разместят сегашните позиции на останалите.

Към момента от партиите в парламента само ДПС и "Възраждане" искат открито избори. Макар социолозите да отреждат първото място на ГЕРБ, партията на Борисов не успява да увеличи подкрепата си и преднината пред "Продължаваме промяната" идва от драстичния спад при управляващите.

От това следва, че резултатът от коалиционни преговори би довел или до сходна до настоящата сглобка, или до обединение на националистическите сили. Затова единствените, които имат интерес от нови избори, са "Възраждане" и "Български възход" на Стефан Янев (с огромно съмнение, че това, което му дават социолозите, ще се види и в урните), а също и ДПС, които могат да се надяват на по-благоприятна за властовото им представителство конфигурация.

Предсрочните избори имат и още един основен недостатък - не толкова заради разпределението на местата в парламента, а заради липсата на друг център на политическа гравитация, около който да се събере мнозинство.

Така и трите варианта са рискови за страната. Бъдещето пред България остава с неясен хоризонт.

За пореден път обществото е функция на един несъстоял се политически елит - старите изчерпани, а младите - неопитни, но високомерни и... крадливи. От години наред българският политически елит е с една основна характерна черта - всички се мразят, личностно не се понасят, никой на никого няма доверие, всички един друг се предават.

ИТН и ПП ни показаха нагледно, че българските политици са невъзпитани, коварни, непредвидими и задкулисни. Те нямат мярка на езика, не спазват правила за комуникация, не знаят как да водят диалог, нямат политическа и коалиционна култура. Лъжат безразборно и безотговорно. Клеветят и маскарят. Без срам и без свян!

И това го видяхме в последните 48 часа, в които двете банди в политиката си вадиха с неистово настървение кирливите ризи. Без да осъзнават какво отвращение предизвикват в публиката.

Това е пагубно за държава и нация!

Навремето Буров е казвал "Всеки народ има шест месеца любовен период след преврат или промяна. Шест месеца нежен, демократичен, свободен период. След това идва разочарованието. И в тези шест месеца се правят избори".

Сякаш го е писал не за Стамболов, а за Петков/Василев.

Но кой да чете историята? Глутниците продължават да управляват България.


Валерия Велева, Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар