Зима

Зима
Пролет

24 юни 2022 г.

Северна Македония и новите хъшове в Народното събрание

И настъпи мечтания миг за бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов - да се завърне с гръм и трясък на политическата сцена... 

 

Скандалът около даването на зелена светлина на преговорите за приемане на Северна Македония в ЕС се изроди във фарс. 

След като шест месеца т.нар. политически елит, представен в парламента, се туткаше по въпроса, изведнъж в сряда (22 юни) всички се разтърчаха като ужилени, викайки вкупом "дайте да дадем на нашите братя македонци". В същото време и самите македонци се изокаха, че щом искаме да им дадем, значи има нещо гнило в София и тая неке да я биде.

Равносметката от първия ден на лятото в парламента е подходяща илюстрация на една българска народна мъдрост, отнасяща се до някои характерни черти на политиката на нашите комшии: с едната ръка гали, с друга к---ц вади. Доказва го реченото от лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, в интервю за TV24. 

"Имахме германско предложение, португалско предложение, което нашето правителство го приемаше. Защо всички те не са били добри за Румен Радев, а това предложение е добро, най-добро. Значи трябва да се замислим какво правим и къде отиваме? И трябва ли изобщо да мислим и да губим време или веднага да го отхвърлим”, заяви той.

И така, в контекста на новата хипотеза "българите сакат, ама ние не сакаме", първият ден от лятното слънцестоене в нашенската политическа действителност започна с високо атмосферно налягане, с променливи, слаби до силни ветрове и развита купеста, преминаваща в гръмотевична облачност.

След като преди два дни президентът Румен Радев нарече френското предложение за българското вето най-добро, в сряда той с рязък тон призова Министерският съвет да не се крие зад Народното събрание. "Той е водещата институция и ние очакваме да има ясни и отговорни решения в тази посока", натърти държавният глава.

Поводът за думите му е пределно ясен: след като бе нарочен за предател и подложен на продължителни опозиционни и "коалиционни" атаки, Кирил Петков се зарече, че Министерският съвет ще прави само онова, което Народното събрание му нареди. Така "македонската" топка отиде при депутатите от Комисията по външна политика.

Зад кого да се скрие правителството обаче, след като в сряда сутринта (22 юни) не успяха да съберат кворум и провалиха редовното си заседание, а вечерта гласуваха недоверие на правителството?

И настъпи мечтания миг за бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов - да се завърне с гръм и трясък на политическата сцена като единственият радетел на каузата за отварянето на преговорния процес пред Северна Македония.

Ни лук ял, ни лук мирисал, той - който забърка кашата с македонския въпрос - сега призова Министерският съвет спешно да внесе френското предложение в парламента. И великодушно обеща на колегата си Кирил подкрепата на всички 59 депутати на ГЕРБ-СДС, ако още днес бъде свикано извънредно заседание на Народното събрание по казуса.

"Ако не го направи, председателят на парламентарната ни група отива, разговаря с евроатлантическите партии в НС и днес на външна комисия тези партии, ако се съгласят, заедно внасяме това предложение и поемаме ролята на премиера, който се крие и чака да отиде да каже в Брюксел, че Бойко иска да го свали", заяви председателят на ГЕРБ.

Според него френското предложение е най-правилното решение за бъдещето на България, Балканите, на ЕС.

ГЕРБ няма да допусне путинизация на страната ни, заяви човекът, който даде близо 3 млрд.лева на Русия за прехваления "Турски поток".

"Затова водих разговори с депутатите от ГЕРБ и съм ги помолил, ако ми вярват, да подкрепят предложението на френското председателство, да дадем зелена светлина на Северна Македония и Албания. Докладчик по темата за Северна Македония е Илхан Кючюк (ДПС), имаме огромно мнозинство заедно с "Да, България" и ще подкрепим предложението, ако влезе в НС", обеща лидерът на ГЕРБ.

Огромното мнозинство, за което говори Борисов, е факт и то се задейства безотказно, когато дойде време вота на недоверие към към кабинета на Кирил Петков да бъде гласуван.

Очевидно обаче лидерът на ГЕРБ знае неподозирани от обществото тайни, свързани с казуса Северна Македония. Подмятането му за мнозинство заедно с "Да, България" не е случайно - явно въпросът е съгласуван и ГЕРБ-ДПС очакват Христо Иванов и хората му да подкрепят решението по казуса Македония.

Пред очите на хората се разиграва истински театър. Играта се върти около тезата, че правителството на Кирил Петков не е внесло предложение за решение в парламента и с това е нарушило конституцията. Основният закон обаче е категоричен:

- България е република с парламентарно управление (чл.1);

- Народното събрание приема закони, решения, декларации и обръщения (чл.86.);

- право на законодателна инициатива имат всеки народен представител  и Министерски съвет (чл. 87, ал. 1);

- Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната в съответствие с Конституцията и законите (чл. 105).


С измислената теза, че правителството на Кирил Петков се крие зад парламента по казуса Северна Македония, то бе свалено. Театърът обаче продължава, а режисурата става все по-сериозна. Тя личи в действията на ДПС след свалянето на кабинета.

В синхрон с казаното от Борисов, веднага след това ДПС внесе за решение в парламента френското предложение за сваляне на българското вето - проект на преговорна рамка за членството на Северна Македония и Република Албания.

Такова "нещо" внесе и ГЕРБ в четвъртък (23 юни) под наименованието „Проект за действие на МС за одобрение на проекта за Преговорна рамка и проекта за заключение на съвета на ЕС за европейската интеграция на РС Македония“. С този акт Борисов и партията му на практика потвърдиха позицията на Кирил Петков, че Министерският съвет може да действа само след решение на парламента, но...

Що се отнася до т. нар. "френско предложение", всъщност става дума за два проекта - вариант за Преговорна рамка на РСМ с допълнителни протоколи към нея, заедно със Заключения на Съвета за свикване на Първа междуправителствена конференция със Скопие. Предлага се България да вдигне ветото над Скопие сега или в обозримо бъдеще, а

ЕК гарантира, че Скопие ще изпълни всички български условия.

Освен това Брюксел се ангажира да следи и да контролира спазването на предишните двустранни договори, които Северна Македония е сключвала с държави от ЕК - Преспанското споразумение с Гърция и Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България.

Тънкият момент в предложението, обявено от президента Радев и Бойко Борисов като най-доброто, обаче е, че контролът на ЕК по Договора за добросъседство от 2017 г. ще е двустранен, като в преговорната рамка е заложен двустранен протокол между София и Скопие за изпълнението му. Какво ще съдържа въпросния протокол и колко от исканията ни ще бъдат заложени в него, един господ знае.

За новото парламентарно мнозинство това обаче няма значение. Важното е да останат в историята като истинските благодетели на Северна Македония по пътя й към ЕС и да направят мили очи на еврокомисията като едни последователни антипутинисти. Със съгласуваните си действия това мнозинство отстрани първо председателя на парламента Никола Минчев, а след него и правителството. Сега държавата принадлежи на новите хъшове...


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар