Зима

Зима
Пролет

11 юни 2022 г.

Храм няма, търговци - навсякъде

И за онкологията, и за контрола на храните, и за правосъдието не са виновни двойните европейски стандарти. Стандартът е един - при липса на хора всичко се превръща в търговия...

 

 

"Когато няма милосърдие, медицината се превръща в търговия. Да сте виждали милосърден търговец?" 

Риторичният въпрос беше зададен от лекар при представянето на резултатите от инициативата на "Галъп" и специализирания сайт Clinica.bg "Индекс на болниците" с участието на специалисти и Националната пациентска организация.

Този път нещата са казани в прав текст и звучат потресаващо. А именно:

При намаляващо население в България онкологичните лечебни заведения гълтат все по-голям обществен ресурс, но смъртността се увеличава.  Малко болници осигуряват комплексна грижа на пациентите, а повечето усвояват средства само от печелившите дейности и изписване на скъпи лекарства. Отношението на персонала в онкозаведенията е "традиционно" лошо, а индивидуалният подход и психологическата помощ при лечението са непознати. Скрининговите и профилактични програми за ранна диагностика - също.

Липсват ясно разписани ръководства, стандарти и алгоритми, по които да протича лечението. Въпрос на добра воля на лекаря е да сподели това с пациента, а за взимане на решение между тях, каквато е стандартната световна практика, не може да става дума. Няма и кредитиране на рейтинга на онколозите – даден онколог "до своята смърт се смята за всезнаещ и никой не контролира неговата експертиза".

Липсата на програми за ментално здраве, палиативни грижи и обезболяващи оставя хората да умират "като кучета". Пациентите, на които не могат да се прилагат скъпи лекарства, просто "изчезват от системата". Оттам-насетне им оставало да разчитат "на своите близки и на благословия от Господ да не умират в мъките, в които много българи умират".

В резюме: Българската онкология имитира онкология. Тя лъже пациентите и обществеността, че е онкология. Пари има, но освен експертиза липсва и милосърдие. 

"А когато няма милосърдие, медицината се превръща в търговия. Да сте виждали милосърден търговец? Защо парите се увеличават, а в България нямаме морфин таблетки за 15 лева на месец? Защото е евтин и не е финансово изгоден на фирмата да го внесе. А МЗ не казва на фирмите да го внасят, държавата е абдикирала. Ако се вкарат още пари в системата, ще имаме ядрено-магнитен резонанс във всяка болница и инвазивна кардиология на всеки ъгъл, но пак няма да имаме добро здравеопазване, защото ще се разкриват само печеливши дейности."

Каквото положението в държавата, такова и на границата. И там пари има, но държавност не търсете. Ей го този корпулентен собственик на частна лаборатория на "Капитан Андреево", която лъже потребителите и обществеността, че контролира чистотата на турските плодове и зеленчуци. За 10 години нямало нито един запис на камера как са проверявани тировете, но той реве че премиерът Кирил Петков го атакувал, за да отмъкне бизнеса му. В опит да го спаси пък бивш депутат предложил подкуп от 6 млн. лева на шефа на Агенцията за безопасност на храните. Същата, която при управлението на ГЕРБ го е вардила в погрома над здравето на данъкоплатците.

Няма обаче прокуратура, която да каже в чии чекмеджета са отивали пачките при годишни приходи от 200-300 млн. лв. - от дейност, която генерира по 5000 лв. на час. Затова са нужни медийни разследвания - да стане ясно онова, в което никой не се е съмнявал: зад поредицата от свързани фирми, на които престъпните управници са харизали фитосанитарния контрол на храните в държавата, отново се крият обичайните бандити от СИК и трибуквения преход.

Та и за онкологията, и за контрола на храните, и за правосъдието не са виновни двойните европейски стандарти. Стандартът е един - при липса на хора всичко се превръща в търговия.


 

 

Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар