Зима

Зима
Пролет

19 юни 2022 г.

Няма пари за магистрали, защото ще купуваме влакове

Ало, г-н Събев, за каква прозрачност говорим? Да не би да искате държавата да купи и да подари новите скъпи придобивки на бъдещия жп превозвач? 

 

На 23 май Министерството на транспорта и съобщенията (МТС) обяви пазарни консултации за закупуване и поддръжка на нови влакове, локомотиви и бордово оборудване. 

От тях става ясно, че ведомството иска да купи 35 електрически мотриси, 7 двуетажни мотриси, 20 пуш-пул състава, 18 маневрени батерийни локомотива, както и 108 комплекта ETCS бордово оборудване за управление на влаковото движение. За участие са поканени 15 производители, сред които и световни компании като „Алстом“ и „Сименс“.

Явно интересът към пазарните консултации е голям, защото срокът бе удължен с две седмици - от 16 юни на 30 юни 2022 година.

„Средствата са осигурени от Националния план за възстановяване и устойчивост, а инвестицията е над 1 млрд. лв.“, пише в съобщението на ведомствения пресцентър. От изказване на транспортния министър Николай Събев обаче става ясно, че общата стойност на инвестицията е 1.7 млрд. лв., от които около 700 милиона ще са национално съфинансиране.

Дотук са официалните факти. Следват анализ и логични въпроси.

Според действащия График за движение на влаковете (ГДВ), на „БДЖ – Пътнически превози“ (БДЖ-ПП) са необходими 130 композиции. Към тях трябва да добавим 8-10% резерв, т.е. 11-13 композиции, готови да се включат в движението при технически неизправности и други проблеми. Следователно БДЖ-ПП трябва да притежава не повече от 143 композиции.

Към юни 2022 г. БДЖ-ПП има 46 крайградски мотриси „Сименс Дезиро“ – 24 електрически и 22 - дизелови. За тяхната модернизация и поддръжка на 17 декември 2019 г. беше сключен договор на стойност 137 млн. лв. без ДДС. В условията на пандемия ремонтът им се забави, но те ще бъдат обновени, след което ги чака поне 20 години пълноценен експлоатационен живот.

БДЖ-ПП закупи 15 нови локомотива „Сименс Смартрон“ по 5.5 млн. лева всеки, с които сформира 15 композиции.

Компанията подписа и два договора за модернизация на 20 локомотива „Шкода“, чието обновяване скоро ще приключи.

Така БДЖ-ПП разполага с 81 собствени мотриси и локомотиви - нови, обновени или в процес на модернизация, с ресурс поне две десетилетия.

Следователно, за изпълнението на заветната цел - 141 композиции, на БДЖ-ПП са необходими още 60 мотриси или локомотиви плюс необходимия брой вагони.

БДЖ-ПП притежава още 40 локомотива „Шкода“ в добро състояние, които могат да бъдат рециклирани за по 3 млн. лв. всеки - общо за 120 млн. лева.

С цел унифициране на подвижния състав БДЖ може да поръча още 20 локомотива „Сименс Смартрон“, за което ще трябват още към 120 млн. лева.

Добре е БДЖ да рециклира 150 пътнически вагона, които са достатъчни за окомплектоване на композициите през следващите години. След 2018 г. бяха ремонтирани към 200 вагона, така че от обновяване се нуждаят още 150, което би струвало най-много 300 млн. лева.

Дотук сметката показва, че след 2-3 години БДЖ може да разполага със 141 нови или модернизирани влака, за което трябва да похарчи най-много 540 млн. лева.

Тъй като сегашният ГДВ е много орязан и не отговаря на пазара, логично е да се заложи разширението му през следващите години с 10-15 на сто. Това ще рече възстановяване на отменени влакове, увеличаване на влаковете по някои дестинации и пр., за което ще са необходими още 20 композиции. БДЖ-ПП отдавна планираше да обяви обществена поръчка за интерсити мотриси за скорост до 160 км/час, които да покрият най-натоварените релации от София до Варна, Бургас и Русе. За 20 такива ще са необходими около 160 млн. евро - 310 млн. лева. Плюс споменатите преди малко 540 млн. лв., харчовете на железниците стават общо 850 млн. лева.

С тези пари, само в рамките на следващите три години, БДЖ-ПП може да пусне в експлоатация общо 161 обновени или модерни влака. И да си гарантира светло и безпроблемно бъдеще през следващите над две десетилетия.

Срещу това министър Николай Събев ни предлага да купим 20 скъпи пуш-пул влака (от англ. push-pull - композиции, които се движат в двете посоки, тикайки или теглейки вагоните – бел. авт.) и то за скорост 200 км/час. Къде ли ще вдигат такава скорост тези влакове, след като малкото модернизирани жп трасета у нас позволяват до 160 километра в час? И никой още не е предвиждал строителството на жп линии за 200 км/час.

Освен това, г-н министърът предлага да ни купи и 35 мотриси, въпреки че имаме 46 в процес на обновяване. Явно никой от съветниците му не е предвидил, че това означава изваждането от експлоатация на поне 140 купейни вагона. А замяната на вагони с купета с безкупейни мотриси само би влошило качеството на услугата.

Чудновата е и идеята и за 7 двуетажни мотриси за крайградски превози, след като БДЖ вече има 46 мотриси за такива превози. Крайградските пътувания са кратки и докато се качат на втория етаж, пътниците ще трябва да слизат. Достатъчно е човек да попътува с влак от София до Перник или Своге и да наблюдава пътниците, за да проумее недомислицата на двуетажните влакове.

Та въпросът е защо министър Ник Събев иска да похарчи 1.7 млрд. лв. за влакове, повечето от които не ни трябват, след като може да свърши повече работа с два пъти по-малко пари? Още по-важни обаче са други три въпроса: "Защо пазарните консултации за тези 1.7 млрд. лв. се обявяват не от БДЖ, а от министерството на транспорта?"; "Отворената процедура означава ли, че оттук нататък ведомството на г-н Събев вече ще се занимава и с търговска дейност?" и "Защо, след като договорът между БДЖ-ПП и държавата за социалните превози изтича след две години, министерството на транспорта не постави условие към бъдещия изпълнител на услугата сам да осигури нужните влакове?" Всички общини могат да поставят подобни изисквания към автобусните превозвачи, но транспортното ведомство някак не се сеща за тази опция...

Ало, г-н Събев, за каква прозрачност говорим? Да не би да искате държавата да купи и да подари новите скъпи придобивки на бъдещия жп превозвач?

Но най-пазарният въпрос е "Защо, след като по 2/3 от жп мрежа са наложени скоростни ограничения на влаковете и вместо с проектните скорости от 100-130 км/час те дундуркат пътниците с 40, 50 или 70 км/час, министър Събев ще харчи 1.7 млрд. за модерни тренове?"

Безплатен съвет: нека министър Събев инвестира тези 1.7 милиарда в модернизация на железопътната мрежа, за да могат влаковете наистина да се поразбързат малко, а не да се търкалят със скорости отпреди Втората световна война. Като част от тази баснословна сума г-н Събев с чиста съвест може да задели за изграждане на несъществуващата все още жп линия до Етрополе...


Белчо Цанев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар