Зима

Зима
Пролет

21 юни 2022 г.

Китай продължава да пазарува ударно руски енергийни продукти

Пратките от суров петрол са нараснали с 55%, с което Русия е изместила Саудитска Арабия като главен източник на черно злато за Китай 

 

Китай е продължил да пазарува ударно руски енергийни продукти и през миналия месец, включително рекордни количества суров петрол, което е качило стойността на покупките да 7.47 млрд. щ. долара - с около 1 млрд. долара повече отколкото през април и двойно над платените година по-рано суми.

Скокът на доставките се случва когато войната в Украйна навлезе в четвъртия си месец и множество други купувачи продължават да отказват руското черно злато, природен газ и въглища. В допълнение, подобрение се наблюдава и при потреблението на китайските домакинства след разхлабването на рестрикциите, наложени от разпространението на коронавируса, което намалява логистичните пробиви и благоприятства ръста на индустриалното производство.

С 80% на годишна база се е увеличил и общият внос на Китай от Русия през май - до 10.27 млрд. долара, защото Пекин продължава да подкрепя изолираното от част от света правителство в Москва.   

Пратките от суров петрол са нараснали с 55% в сравнение със същия период на 2021-а - до 8.42 млн. тона, с което Русия е изместила Саудитска Арабия като главен източник на черно злато за Китай, показват публикуваните на 20 юни митнически данни. Продажбите на руски втечнен газ са се увеличили с 54% - до 397 хил. тона, въпреки 28-процентният спад на общите китайски покупки на дълбоко замразено гориво. От обема на газовите доставки е изключен вноса по газопроводите, който не се обявява от митниците от началото на тази година, но остава основен начин на пренос на суровината от Русия до Китай.


  

Няма коментари:

Публикуване на коментар