Зима

Зима
Пролет

21 юни 2022 г.

Първан Симеонов: По-добре правителството да остане, но с ясна програма

"Обществото не иска нови избори, защото не вижда алтернатива. Вотът се услажда само на "Възраждане" много, защото предвкусват по-добри времена."

 

 

"Свалянето на Никола Минчев беше автогол на опозицията и на партия "Възраждане", която се нареди до ГЕРБ и ДПС. 

Възможно е правителството да поостане. Възможно е кабинетът да падне. Вотът е ядрено оръжие в политиката. Ако вотът успее, после обществото ще последва силните, а Кирил Петков ще остане от страната на слабите. Ако вотът не успее, ще изпишат вежди на Петков. Ситуацията е или - или."

Това коментира пред БНР социологът от "Галъп“ и политически анализатор Първан Симеонов. И допълни, че не е сигурен дали Бойко Борисов е искал да свали правителството.

"Борисов би предпочел да не е на топа на устата в очертаващия се труден зимен сезон. Той знае, че обществото не е готово да го извика. След като Слави Трифонов издърпа килимчето, Борисов нямаше какво да направи. Ако слушаме изказванията на Борисов, ще чуем, че се опитва да държи отворена вратата към Демократична България. ДБ като че ли също държи една отворена врата към ГЕРБ."

Той подчерта, че каквото и да се случи на вот на недоверие, "няма да са леки дните на властта в България".

"Обществото не иска нови избори, защото не вижда алтернатива. Вотът се услажда само на "Възраждане" много, защото предвкусват по-добри времена. Но нищо не можем да кажем на този етап. "Възраждане" е протестен конгломерат на наказателна мрежа, а не още една ясна партийна физиономия. Нови избори не вещаят нищо по-добро."

Анализаторът цитира електорални нагласи отпреди сегашните събития - "няма гръмовни размествания, партиите започват да намират физиономията си".

"Отдавна сме си говорили, че ако това правителство се окаже прекалено либерално за балканския консервативен масов вкус в България, ще има и консервативна реакция. Това и наблюдаваме. По-малко лошо за държавата ми изглежда това правителство, но с ясна програма и без авантюри като Македония. Изборите са стрелба в тъмното." 


Няма коментари:

Публикуване на коментар