Зима

Зима
Пролет

31 юли 2022 г.

Васил Велев: Ние се отказваме от по-евтиния с минимум 1/3 руски газ и търсим втечнен

"За тази наша глупост и търпение към безчинствата на управляващите ние ще си платим с глад и студ през тази зима, ако оставим така нещата."

 

 

"Имаме подсигурен газ за последното тримесечие на годината само за „Топлофикация София" и за никой друг. Това значи, че 250 000 работници и семейства остават без доход и още толкова с рязко влошено икономическо състояние."

Това каза Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България по бтв.

Работодателските организации са попитали с отворено писмо от 27 юли какво следва, но не са получили адекватен отговор. 

"Получихме неясни обяснения за някакви 7 танкера, които впоследствие се оказаха 3 до края на годината, но за сметка на това този газ не може да стигне до България, защото нито има слотове за разтоварване, нито има трасе, по което да пристигне газ. Даже и този газ да стигне до България, той не решава проблема, защото осигурява по малко от половината от недостига, а той е 73% от потреблението", каза Велев.

"Ако договореният втечнен газ все пак стигне до тук, тъй като няма трасета, по които да стигне, ще бъде с 1/3 по-скъп от газа, от който сме се отказали по дългосрочния договор с "Газпром", посочи Велев.

"Ние сме по-голями украинци от украинците, които потребяват и транзитират руски газ. Ние сме по-големи европейците от французите, германците, австрийците и италианците, които използват по дългосрочните си договори руски газ. Ние се отказваме от по-евтиния с минимум 1/3 руски газ и търсим втечнен, който не можем да докараме до газопреносната мрежа на страната. За тази наша глупост и търпение към безчинствата на управляващите ние ще си платим с глад и студ през тази зима, ако оставим така нещата", коментира председателят на АИКБ.

Изходът според него е един - незабавно възобновяваните на доставките по договора с „Газпром Експорт". 

"Този газ е по-евтин от всичкия алтернативен, който можем да намерим извън азерския, минимум с 1/3. А газохранилището ни в Чирен е най-празното в Европа, въпреки че е с минимални размери спрямо потреблението", посочи още той.


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар