Зима

Зима
Пролет

7 юли 2022 г.

Борис Джонсън подаде оставка като министър-председател на Великобритания

„Трябва да има нов лидер на партията и нов премиер. Процесът по избор на този нов лидер трябва да започне сега.“ 

 

Борис Джонсън заяви, че подава оставка като министър-председател на Великобритания, вслушвайки се в призивите на колеги министри и депутати от неговата Консервативна партия.

„Трябва да има нов лидер на партията и нов премиер. Процесът по избор на този нов лидер трябва да започне сега“, каза Джонсън в обръщение пред резиденцията на „Даунинг стрийт“ 10.

„И днес назначих кабинет, който ще изпълнява функциите си, както ще направя и аз, докато не бъде избран нов лидер“, заяви Джонсън, цитиран от Ройтерс.

"Причината да се боря толкова упорито през последните няколко дни, за да продължа да изпълнявам този мандат лично, не беше просто защото исках да го направя, а защото чувствах, че това е моя работа, мой дълг, мое задължение към вас“, обясни Джонсън.

Той похвали работата на своето правителство, включително справянето с важни теми като Брекзит и конфликта в Украйна, и увери, че Обединеното кралство ще продължи да помага на Украйна във войната й срещу Русия.

По повод изявлението на Джонсън, че ще остане британски премиер до избора за негов наследник, негови критици смятат, че не трябва да се позволява на Джонсън да остане служебен министър-председател, а трябва да бъде отстранен колкото е възможно по-бързо.


Няма коментари:

Публикуване на коментар