Зима

Зима
Пролет

26 юли 2022 г.

Все пак, благодарим за шоуто. Но няма нужда от бис

Тежката катастрофа на Орела, ракът, щуката и Слави в добавка беше неизбежна. Сега се правят безсмислени опити да вдъхнат нов живот на пострадалия в реанимацията... 

 

Преди 8 месеца в коментар за Епицентър на шега нарекох новосъздаващата се тогава четворна управленска коалиция „Орел, рак, щука и Слави“.

Заради това, че се гласяха да управляват заедно напълно несъвместими политически субекти - леви, десни, центристи, че дори и сценаристи. Това, че фамозното мнозинство предложи управление на нивото на скучно и бездарно шоу, според възможностите на главния сценарист, наричан за удобство „Тошко“, можеше да се предвиди.

Но това, че за отрицателно време заради властта на всяка цена всички партии в коалицията вкупом се самоотрекоха от основните си програмни и предизборни програми и приоритети бе абсолютна сензация. Според мен, без прецедент в парламентарната практика. Защото едно е да правиш по-малки или по-големи политически компромиси. Друго е да се самоубиваш ритуално политически.

Приятелско-роднинския и бизнес кръг, обозначил се като „Продължаваме промяната“, спечели изборите на практика само с един лозунг - „Нулева толерантност към корупцията“.

За 7 месеца отчитаме нулев резултат от нулевата толерантност. Разхвърляха се някакви торби с пари от магистрала „Хемус“, от което нищо не произлезе като разследване и обвинения. Подгониха фирма, източвала милиони, от ГКПП „Капитан Андреево“, която административния съд веднага възстанови.

Арестуваха атрактивно за една нощ Борисов, но съдът обяви задържането за незаконно. Де факто не бе арестуван и обвинен нито един мафиот, нито от горните, нито от долните етажи на властта. Накрая, според ПП, се оказа, че мафията е в самата управленска коалиция и по конкретно в групата на Слави. Което последният не намери за смешно и ритна канчето на кабинета.

Основният политически скеч, обаче, се разигра при самия Слави. Ще припомним, че той създаде, по негови собствени признания, партията си, с последно име „Има такъв народ“, за да реализира резултатите от всенародния референдум с 6 гръмотевични въпроса, който шоуменът организира през 2016 г. На него гласуваха 2,5 млн. души и това трябваше да бъде програмата на партията му, с която той щеше да разтърси и промени из основи забатачената ни държава. След повече от половин година на власт партията ИТН на практика се отрече напълно от историческия референдум с 6 въпроса, заради който беше създадена.

Ето:

1.Подкрепяте ли депутатите да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в един тур?

Оказа се, че, кой знае защо, народът подкрепя, но самия лидер в един момент се разколеба в авангардната си идея. Когато по една или друга причина народните представители на шоуто се разбягаха в парламента, лидерът забрави за мажоритарно избраните депутати в един тур и се възмути до дъното на душата си, че неговите не спазват партийната дисциплина. И ги заклейми ги като предатели.

2. Подкрепяте ли депутатите да бъдат намалени на 120?

Народът подкрепи с ентусиазъм, но Има такъв народ отдавна забрави, че има такъв проблем и най-видните представители на същия този народ продължават се подвизават под бройката 240 – най-много на глава от населението в Европа.

3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
Подкрепяме, подкрепяме, но колкото и да подкрепяме, не се случи нито едното, нито другото.

4.Подкрепяте ли да се гласува и дистанционно по електронен път?

И това подкрепяме, но и електронно гласуване още няма. И едва ли скоро ще има.

5.Подкрепяте ли годишната държавна субсидия за партиите да бъде 1 лев за един действителен глас на последните парламентарни избори?

Народът подкрепи с две ръце и това революционно предложение, но и до ден днешен питателната държавна субсидия продължава да си бъде осем пъти повече, включително и за ИТН. Само за протокола ще отбележим, че в богата Германия субсидията е само 50 цента на глас.

6.Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на МВР и началниците на РПУ в областните дирекции на МВР да бъдат избирани с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура? 

Клетият народ и този въпрос подкрепи, без въобще да го разбира, но и тази авангардна идея на шоуто оттече в канала.

Ако излезем от рамките на шоуто и минем към по-сериозния анализ, безспорната сензация бе самоубийствената политическа прегръдка на историческите врагове БСП с наследниците на Иван Костов от Демократична България. В името на властта двата напълно антагонистични политически субекта взаимно се самоотрекоха от основните си програмни и политически приоритети. Според мен, случай без аналог в световната политическа история.

Парламентарната еманация на умните и красивите заряза напълно дясната си управленска програма и започна да раздава пари на калпак с такава щедрост, на която биха завидели и най-крайните социалистически партии.

Под килима беше заметен крайъгълният проектозакон за лустрацията на кадрите на ДС, заради който жълтопаветният електорат ги вкара в парламента. Защото БСП никога няма да го приемат. Отказаха се от промените в независимите регулатори, базисен елемент в развитите пазарни икономики, понеже другите в коалицията не се интересуват от това. ДБ самоотвержено подкрепят правителство, което само за половин година увеличи инфлацията толкова, колкото не успяха да я увеличат последните 10 правителства, взети заедно.

Но като че ли най-големите поражения ще се стоварят на столетната БСП. За да бъде съхранена невъобразимата коалиция, социалистите направиха най-много и най-самоубийствени жестове. Предизборният лозунг болниците да не бъдат търговски дружества, с който проглушиха ушите на левите избиратели, елегантно бе захвърлен в коша за боклук.

Зарязаха отмяната на плоския данък – техен основен програмен приоритет. Така България остава едва третата страна в света, заедно с Киргизстан и Монголия, която има плосък данък от 10%... Хайде, оредяващият ляв електорат може и да преглътне плоския данък, но освен ляв въпросният електорат винаги е бил и проруски. И едва ли ще преглътне горчивия хап, че любимата им партия участва в правителство, което на практика скъса дипломатическите отношения с Русия и търговските с Газпром, което прилага санкции срещу Путин, разреши военно-техническа помощ за Украйна и създаде силни подозрения, че българския военно-промишлен комплекс снабдява индиректно с оръжия Зеленски.

В крайна сметка тежката катастрофа на Орела, ракът, щуката и Слави в добавка беше неизбежна. Сега се правят безсмислени опити да вдъхнат нов живот на пострадалия в реанимацията. Уви. Ясно е, че в началото на октомври пак ще трябва да се намеси Суверена на Слави. И тогава ще се разбере, кой крив, кой прав, кой десен, кой ляв, кой кум, кой брат, кой на Ленчето сват.

Все пак благодарим за шоуто. Но няма нужда от бис.


Паун Цонев, Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар