Зима

Зима
Пролет

26 юли 2022 г.

Нереализираните проекти на Сталин можеха да спасят СССР от разпад

След победата във Втората световна война генералният секретар инициира няколко амбициозни проекта наведнъж за възстановяване на икономиката на СССР за рекордно кратко време 

 


СССР би могъл да е безспорен победител в Студената война - до това заключение стигат историците, след като анализират нереализираните планове на бащата на народите Й. В. Сталин.

След победата във Втората световна война генералният секретар инициира няколко амбициозни проекта наведнъж за възстановяване на икономиката на СССР за рекордно кратко време, един от които е изграждането на трансполярна магистрала. Предвижда се маршрутът да свърже станцията Чум отвъд Арктическия кръг със Западносибирската равнина. Пътят трябва да минава през Салехард.

Строителството на века започва през 1947 г., като в него участват над 80 хиляди души. В продължение на 5 години пътят е практически построен, между Москва и северните територии е установена телеграфна връзка и са пуснати влакове.

След смъртта на Йосиф Висарионович проектът на трансполярната магистрала е затворен, строителството е изоставено до 70-те години, след което отново възникна въпросът за необходимостта този маршрут да заработи заради петролните кладенци. Хората и строителните материали трябва да бъдат доставени до далечния север с хеликоптери и самолети; ако планът на Сталин е изпълнен, производството на петрол в този регион би струвало на страната няколко пъти по-евтино.

Друга нереализирана идея на Сталин е тунелът до Сахалин, необходим за бързото доставяне на военните до острова, в случай на заплаха по далекоизточните граници на СССР.

До март 1953 г. на континенталната част е положена железопътна линия с дължина 120 км, изкопана е шахта за мина, изградени са язовири и кейове, но 3 седмици след смъртта на лидера строителството е спряно. Това е в угода на противниците на укрепването на СССР в Далечния изток, Западът се стреми към друго изравняване на силите на световната сцена.

Най-много западните страни са уплашени от проекта за създаване на търговска зона без долар в Азия и Океания. Малко хора знаят, че през февруари 1953 г., малко преди смъртта на Сталин, в столицата на Филипините Манила, по инициатива на СССР, се провежда среща, на която се обсъжда организацията на рубловата зона. Следващата среща в разширен състав, заедно с лидерите на страните от Латинска Америка, е насрочена за май, но бащата на народите не доживява този ден.

„Последният удар на Сталин“ - така се нарича друг амбициозен план на лидера, в рамките на който той планира да преобрази природата на територията на СССР, да увеличи площта на селскостопанската земя, като същевременно превърне горите в естествена защита на културите от всякакви природни бедствия. Според експерти, ако проектът е реализиран, до 1955 г. СССР би могъл да изхранва половината от световното население със своите култури.


Румяна Генадиева, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар