Зима

Зима
Пролет

31 юли 2022 г.

Владимир Путин: Бойният флот на Русия ще получи свръхмодерните хиперзвукови ракети "Циркон"

На церемония в Държавния музей за историята на Санкт Петербург в Петропавловската крепост Владимир Путин подписа указа за новата морска доктрина на Русия

 

 

Президентът Владимир Путин заяви, че в близките месеци руските военноморски сили ще получат нови хиперзвукови крилати ракети "Циркон" и че това къде ще бъдат разположени те, ще зависи от руските интереси, предадоха Ройтерс и БТА.

В реч в бившата имперска столица Санкт Петербург по случай Деня на военноморските сили, който се отбелязва днес в Русия, Путин направи възхвала на цар Петър Велики за това, че е превърнал Русия във велика морска сила.

Стопанинът на Кремъл обяви, че е подписал нова военноморска доктрина и похвали хиперзвуковите крилати ракети "Циркон" като единствени по рода си в целия свят.

"Доставката на тези ракети за руските въоръжени сили ще започне в близките месеци", каза Путин. "Фрегатата "Адмирал Горшков" първа ще застъпи на бойно дежурство с това страховито оръжие на борда."

"Ключовото тук е способността, която ще придобият руските ВМС. Те ще могат да отговорят светкавично на всеки, който реши да посегне на нашия суверенитет и свобода."

Хиперзвуковите оръжия могат да летят със скорост девет пъти по-голяма от тази на звука, а през последната година Русия извърши пробни изстрелвания на "Циркон" от военни кораби и подводници.

Преди тържествения военно-морски парада Путин подписа указа за новата морска доктрина на РФ и за утвърждаване на устава на ВМФ. Церемонията се състоя в Държавния музей за историята на Санкт Петербург в Петропавловската крепост.



В доктрината е записано, че националните интереси на Руската Федерация се разпростират по целия Световен океан. "Националните интереси на РФ като велика морска държава се простират по целия Световен океан и Каспийско море. Те се формират с отчитане на предизвикателствата и заплахите срещу националната сигурност на РФ в Световния океан, общопризнатите принципи и норми на международното право, международните договори на РФ, както и суверенитета и националните интереси на другите държави", пише в документа, цитиран от ТАСС.

Съгласно доктрината в националните интереси на РФ в Световния океан влизат осигуряването на независимостта, държавността и териториална цялост, суверенитета на страната, съхраняването на статута на велика морска държава, развитието на морския потенциал и укрепване на отбранителните способности, обезпечаване свободата на корабоплаването, риболова и научните изследвания, сигурното функциониране на морските тръбопроводни системи, екологичната сигурност, развитието на Арктическата зона и Северния морски път и т.н.

На борда на катера "Раптор" Путин, заедно с министъра на отбраната Сергея Шойгу и командващия ВМФ Николай Евменов приветства екипажите на линейния кораб "Полтава", малкия линеен кораб "Великий Устюг", корветата "Меркурий", фрегатата "Адмирал Горшков" и голямата дизел-електрическа подводница "Санкт-Петербург".

По-рано президентът обиколи с катер парадната линия на бойните кораби в акваторията на Финския залив и на Кронщадския рейд, като поздрави екипажите с Деня на ВМФ.

В главния парад участваха над 40 бойни кораба, катери и подводници, както и 42 самолета и вертолета и над 3500 военнослужещи.


 




Няма коментари:

Публикуване на коментар