Зима

Зима
Пролет

31 юли 2022 г.

Диверсификация: от руски газ - та на райски

Ако така действат и срещу морето от твърда дрога, заливащо територията, проблем с демокрацията няма. Електоратът все ще е надрусан и предизборно ще вижда рая... 

 

Не че е за шегуване с тези работи, просто мрачен хумор.

В Берлин започнали вече да гасят осветлението на паметници и исторически сгради, за да икономисват енергия. Започвали поетапно спирането на автоматичния механизъм, който активира светлините на прожекторите при настъпването на нощта. Но пък друг проблем - понеже за всяка сграда е необходима човешка намеса, процесът щял да отнеме няколко седмици. В резултат  градът нямало да икономиса на първо време пари, защото цената на спирането сграда по сграда ще излезе колкото разходите от спестено осветление за една година. 

Да не решите обаче, че германците са будали - и единият, и другият разход възлизат на сумата от 40 000 евро. Важен бил сигналът, дори президентът Щайнмайер поискал нощен мрак за резиденцията си в двореца "Белвю".

В Париж пък опрели до стената собствениците на магазини с избора да пускат климатиците само при затворени врати или да ги спират при отворени. Удивително звучи, та нали това изискване е най-важното при климатизация. Е, сега ще го разберат по трудния начин - но винаги може да се позатегне каишът. И тук ще се спести някое и друго евро, но това е само началото. В евро локомотивите Германия и Франция много има за пестене, а у нас - малко за харчене, но с каквито си се събрал за добро, такъв трябва да станеш. И донякъде поне успяваме.

Като например мнението на един италианец, излъчено в новинарска емисия по същата тема. На въпроса притеснява ли се от газовата криза човекът отговори утвърдително с добавката: "Че как да не се притеснявам, вижте какъв хаос е в парламента!" Тук обаче питаме ние: Ако в италианския парламент е хаос, какво е в българския - Армагедон ли?!" Та нашите само от простотиите, слугинажа, лъжите и мръсните номера да пестят, ефектът ще е грандиозен. Защо обаче да го правят, като газовите източници са диверсифицирани?! И хаос в енергетиката и на газовия пазар в частност, както твърди президентът Радев, няма.

В оставка и на изходния праг на властта премиерът Кирил Петков уреди с рамото на Брюксел още седем кораба втечнен газ от Щатите. Е, договорът не е подписан, а по-ниската цена ще набъбне с обработката и транспорта, и тепърва ще се търсят слотове за разтоварване, но нещо и за служебния кабинет трябва да остане. Както казват от Промяната: "Въпреки че ни остават няколко дни, до последния момент ще решаваме големите задачи и предизвикателства пред българската икономика и българското общество".

Освен това азерският газ тръгва мощно по интерконектора, а руският е пред завръщане при изборен успех на досегашната коалиционна опозиция. Тогава ще преоткрием, че т. нар. плащане в рубли не е в рубли и при всичките си исторически патила от руската зависимост не ни беше работа първи да скачаме на амбразурата. То бива евроатлантизъм, бива, ама хич толкова не бива. Посолството на "Козяк" по-голямо от руското, планини от обещания за инвестиции, а вместо тях предплатени "Ф-16" на хартия, неведоми "Джемкорп" - вълшебства и "Магнитски", от който не става нищо.

А пък и да секне природният газ, имаме в изобилие от райския. По какви потоци тече не питайте и отговор не чакайте. Е, сичката Корнелия втасала, та че "нямаме време за анализи, децата ни са изправени пред огромна опасност, трябва да се вземат решителни и бързи мерки, това не може да остане така", се сетила - да не издребняваме. Все пак някой от властта се сеща с няколко петилетки закъснение, че "при тази вълна на употреба на райски газ, някой печели пари на гърба на децата ни". 

Ако така действат и срещу морето от твърда дрога, заливащо територията, проблем с демокрацията няма. Електоратът все ще е надрусан и предизборно ще вижда рая. 


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар