Зима

Зима
Пролет

20 юли 2022 г.

Като реципрочна мярка Сирия скъса отношенията си с Украйна

Дамаск и Москва са съюзници от десетилетия, като след избухването на сирийския конфликт отношенията им се задълбочиха още повече 

 

"Сирийската арабска република е взела решение да скъса дипломатическите си отношения с Украйна съгласно принципа на реципрочност. Това става в отговор на решенията на украинското правителство."

Това заяви представител на сирийското министерство на външните работи, цитиран от държавната информационна агенция САНА.

Припомняме, че в края на юни Украйна скъса отношенията си със Сирия. Това стана на 29 юни, когато украинският президент Володимир Зеленски обяви, че прекъсва дипломатическите отношения със Сирия, след като малко по-рано същия месец режимът в Дамаск призна независимостта на подкрепяните от Москва от 2014 г. самопровъзгласили се Донецка и Луганска народна република. Сирия е втората страна, след Русия, признала тяхната независимост.

В същото време от сирийското външно министерство обявяват, че Украйна е прекъснала двустранните отношения още през 2018 г., когато е отказала да потвърди статута на сирийски дипломати в Киев. Така тя ги е лишила от възможността те да изпълняват задълженията си. Тогава сирийското посолство в Киев спря работата си, аргументирайки се, че това е в резултат на враждебното отношение на украинското правителство, съобщава Banker.bg.

Според някои анализатори действията на Киев тогава бяха обяснени с факта, че Дамаск е признал независимостта на Абхазия и Южна Осетия - две сепаратистки области в Грузия, които също са подкрепяни от Русия.

Дамаск и Москва са съюзници от десетилетия, като след избухването на сирийския конфликт отношенията им се задълбочиха още повече. През 2015 г. Русия предприе решаваща военна намеса в Сирия в подкрепа на режима на президента Башар Асад.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар