Зима

Зима
Пролет

20 юли 2022 г.

Унгария призова за премахване на Европейския парламент в настоящата му форма

Предлага се евродепутатите да не се избират пряко от гласоподавателите в отделните страни членки 

 

Парламентът на Унгария призова за премахване на Европейския парламент в настоящата му форма и за заличаване в договорите за ЕС на целта за "все по-тесен съюз", предаде агенция ДПА.

Решението, внесено от управляващата партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан, получи 130 гласа в 234-местния парламент. Петдесет депутати се въздържаха.

В документа се предлага евродепутатите да не се избират пряко от гласоподавателите в отделните страни членки, а да се излъчват от националните парламенти, както се формира Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). Тя е парламентарен орган на друга европейска институция - Съвета на Европа (47 членуващи държави), а не на Европейския съюз (27 държави).

Орбан, който е привърженик на "нелибералната демокрация", казва, че отстоява унгарския суверенитет и европейските християнски ценности, които според него са подкопавани от космополитния и технократски ЕС.

Тoй смята, че Евросъюзът трябва да е само икономическа и търговска общност, каквато бе Европейската икономическа общност (ЕИО) преди превръщането ѝ в Европейски съюз през 1993 г., и е противник на всички опити за политическа интеграция, отбелязва агенция ДПА.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар