Зима

Зима
Пролет

20 юли 2022 г.

Сергей Лавров: Географските цели на специалната военна операция се промениха

Лавров смятал специалната операция за неизбежна и е изпитал дори облекчение, когато тя е започнала 

 

"Географските цели на руската специална военна операция в Украйна са се променили, включително поради доставката на американските системи за залпов огън HIMARS на Киев, и сега те не са само ДНР и ЛНР."

Това заяви Лавров в интервю за РИА Новости.

"Сега географията на действията на Русия в Украйна е различна, не става дума само за ДНР и ЛНР, а и за Херсонска област, Запорожка област и редица други територии. И този процес продължава, и то последователно и упорито.

Докато Западът, в безсилния си гняв и в желанието си да влоши ситуацията колкото се може повече, снабдява Украйна с все повече оръжия с голям обсег на действие (тези HIMARS, мисля, че ръководителят на украинското министерство на отбраната Резников се похвали, че вече са получили боеприпаси за 300 км), ами тогава географските задачи ще се отдалечат още повече от сегашната линия, тъй като Русия не може да допусне на територията, която Зеленски или който и да е друг, който го замени, да се намират оръжия, които ще представляват пряка заплаха за нашата територия."

В интервюто Лавров заяви, че е смятал специалната операция за неизбежна и е изпитал дори облекчение, когато тя е започнала.

Преди това Лавров заяви, че в настоящата ситуация няма смисъл да се водят преговори с Украйна.

"Ако Европа внезапно промени позицията си и предложи на Русия да възстановят отношенията си, трябва да видим дали това е изгодно за Москва", заяви руският външен министър.

HIMARS е американска ракетна система за залпов огън с максимален обсег на действие около 300 км. През юни САЩ заявиха, че ще предоставят на Украйна боеприпаси с обсег на действие до 80 км, като гарантират, че HIMARS няма да бъдат използвани за обстрел на руски територии.

Междувременно украинската армия нанесе нови удари по Антоновския мост над река Днепър, който е ключов за снабдяването на руските войски в Южна Украйна.

В резултат мостът получил сериозни повреди, съобщи заместник-ръководителят на назначената от Русия временна администрация в Херсонска област Кирил Стремoусов.

Според Стремоусов за ударите украинските сили са използвали доставените от САЩ ракетни системи за залпов огън HIMARS. Някои от тях са били прехванати от руската противовъздушна отбрана, каза той. Според него съоръжението е било ударено с ракети 11 пъти. Антоновският мост, който бе обстрелян и вчера, е понесъл сериозни щети, но не е затворен за движение, уточни той и определи ситуацията като сериозна.

Ръководителят на назначената от Русия администрация в Херсонска област Владимир Салдо пък съобщи, че на леките товарни автомобили е разрешено да преминават по моста, но е спряно движението на големи камиони, за да може да бъде направен бърз ремонт. Другото място, където може да се пресече Днепър е на около 80 километра.

Антоновският мост, дълъг 1,4 километра, е основният над реката в района на Херсон. Ако стане неизползваем, руската армия ще срещне затруднения при своето снабдяване в региона на фона на украински нападения, отбелязва АП.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар