Зима

Зима
Пролет

23 юли 2022 г.

Доц. Виктор Йоцов: Спадът на еврото спрямо долара е дълготрайна тенденция

По думите му инфлационното напрежение се е зародило много преди войната на Русия в Украйна, а тя само го е усилила 

 

"Спадът на еврото спрямо долара е дълготрайна тенденция."

Това заяви по БНР финансистът доц. Виктор Йоцов от УНСС.

"Последиците от военните действия в Украйна засягат преди всичко Европа и почти не засягат САЩ. Това ще е дългосрочна тенденция. Тя оказва влияние както върху валутата, така и върху безработицата, инфлацията, върху дългосрочните очаквания за икономическото развитие."

По думите му инфлационното напрежение се е зародило много преди войната на Русия в Украйна, а тя само го е усилила.

Доц. Йоцов отбеляза, че в икономическия бюлетин на Европейската централна банка, която прие дългоочакваното решение за повишаване на лихвите, санкциите срещу Русия като причина за ръста на инфлацията не се коментират.

"Дори се учудих, че в документите на ЕЦБ думата "санкция" я няма никъде. Санкциите оказват негативно влияние не само на руската икономика, а и на европейските. Това е безспорен факт. И да се прикрива това и да не се анализира - струва ми се не много разумна политика. По отношение на Covid пандемията - страда колкото европейските икономики, толкова и американската, но по отношение на санкциите въобще не е така - там няма симетричност."

Той прогнозира еврото да падне под долара през следващите месеци.

Финансистът изказа и очакване поне още две повишавания на лихвите от ЕЦБ през тази година.

Това, което се случва в Италия, е много опасно за еврозоната, подчерта финансистът.

"Очакваха т.нар. Супер Марио или Марио Драги, който имаше голяма роля за спасяването на еврото през 2012-2013 година, сега да помогне и на Италия, но обстоятелствата го принудиха да подаде оставка. Италия е много голяма икономика и това със сигурност ще окаже влияние и върху еврозоната. Част от причините за падането на еврото са и проблемите в Италия."


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар