Зима

Зима
Пролет

24 август 2022 г.

Руското МВР обяви награда от 1 милион рубли за помощ при задържането на командирите на батальона „Азов"

В началото на август Върховният съд на Русия призна Националния батальон "Азов" за терористична организация 

 

Руското министерство на вътрешните работи обяви награда от един милион рубли за съдействие при задържането на командирите на украинския национален батальон "Азов" Константин Немичев и Сергей Величко, обвинени в изтезания на руски военни, съобщава пресцентърът на ведомството, съобщава РИА Новости.

Отбелязва се, че и двамата са изтезавали руски военнослужещи и са ги убивали с особена жестокост. През май Немичев и Величко бяха обявени за междудържавно издирване и съдът ги арестува задочно.

"За съдействие при задържането на всеки от тях е обявена награда в размер на един милион рубли", казаха от МВР.

И двамата командири на Азов са родом от Харков, Величко е роден през 1994 г., Немичев е с две години по-млад. В Русия те бяха включени във федералния списък на "Десет особено опасни издирвани престъпници". Според Следствения комитет те са замесени в посегателството върху живота на най-малко осем руски войници.

Специалното подразделение "Азов" на Националната гвардия на Украйна беше създадено след държавния преврат през 2014 г. Той включваше радикали, които се придържаха към расистки и неонацистки възгледи - не само граждани на Украйна, но и наемници от други страни. "Азов" участва в украинската военна операция в Донбас. През 2015 г. Руският следствен комитет образува наказателно дело срещу свои бойци за отвличания, изтезания и използване на забранени средства и методи за водене на война.

Още в хода на специалната военна операция в Донбас станаха известни множество доказателства за престъпленията на „азовците", по-специално изтезанията и бруталните убийства на цивилни и затворници. Освен това бойците бяха прикрити от населението като жив щит. В началото на август Върховният съд на Русия призна Националния батальон "Азов" за терористична организация.


Cross.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар