Зима

Зима
Пролет

7 август 2022 г.

Пет неща, които Уорън Бъфет прави, за да пести пари

„Ако купувате неща, от които нямате нужда, скоро ще започнете да продавате неща, от които имате нужда.“ 

 

Богатството на Уорън Бъфет възлиза на около 100 млрд. долара. Поради тази причина той няма нужда да се притеснява за това колко пари харчи. 

Но въпреки, че е осмият най-богат човек в света, известният милиардер е един от най-скромните богаташи, които познаваме, съобщава Banker.bg.

Някои може би си мислят: Защо трябва да пестя точно сега, когато инфлацията е толкова висока?

Експертите по лични финанси обаче смятат, че е необходимо всеки от нас да разполага с авариен фонд, в който да има на разположение сума, възлизаща на разходите за поне 6-12 месеца. Тези средства може да ни потрябват при заболяване, загуба на работа, проблем с автомобила, неотложен ремонт вкъщи...

Само че как пестим, за да натрупаме толкова пари? Нека вземем пример от Бъфет.

Той плаща кеш

Мнозина вече са доста привързани към плащането с карта. Но при ежедневните си покупки Бъфет плаща в брой.

„Имам кредитна карта American Express от 1964 г., но плащам кеш за покупките си в 98% от случаите“, каза той преди време пред CNBC.

Съветът се отнася предимно за хората, които харчат повече, отколкото изкарват и плащат почти всичко с кредитната си карта.

Той взима заем само за покупка на имот

Бъфет е имал само един ипотечен кредит. И той е бил за покупка на ваканционен имот през 1971 година.

„Помислих си, че ще се справя много по-добре, отколкото с парите ми, затова взех заем. 30-годишният ипотечен кредит е най-доброто решение на пазара“, отбелязва Бъфет пред Yahoo Finance.

Нека не забравяме, че ипотечните кредити имат доста по-ниски лихви от потребителските заеми, бързите кредити или кредитните карти.

Той не харчи много за храна отвън

Бъфет определено може да си наеме който и да е готвач. Отделно от това, той може да похапва в най-скъпите ресторанти.

Милиардерът обаче често закусва в McDonald’s и прави сам кафето и обяда си. Което е особено важно във време, в което храните поскъпват почти всяка седмица.

Той не кара скъпи и луксозни коли

Списание Forbes писа през 2014 г., че Уорън Бъфет си е купил Cadillac XTS, след като в предишните 8 години е управлявал Cadillac DTS.

Съвет от Бъфет? Купете си употребяван автомобил, тъй като новите губят 20% от стойността си в първата година и 50 на сто до петата година.

Той купува само това, от което има нужда

„Ако купувате неща, от които нямате нужда, скоро ще започнете да продавате неща, от които имате нужда“, изтъква преди време Бъфет, цитиран от MarketWatch.


Няма коментари:

Публикуване на коментар