Зима

Зима
Пролет

7 август 2022 г.

Дмитрий Полянски призова Антониу Гутериш да спомене кой е бомбардирал Хирошима

"Светът никога не трябва да забравя, че именно САЩ извършиха това престъпление, бидейки единствената страна, използвала атомна бомба срещу цивилни граждани." 

 

"Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш трябваше да спомене в речта си на церемонията в памет на мира в Хирошима в събота, че САЩ са извършили тази атака", написа в Twitter първият заместник-постоянен представител на Русия в световната организация Дмитрий Полянски.

В речта си Гутериш подчерта, че "ядрените оръжия са глупост" и призова всички ядрени сили да "свалят ядрената опция от масата".

"Уважаеми генерален секретар, светът също така никога не трябва да забравя, че именно САЩ извършиха това престъпление, бидейки единствената страна, използвала атомна бомба срещу цивилни граждани. Без никаква военна необходимост. Би било правилно, ако споменете това и в изявленията си!",  написа Полянски в Туитър, цитиран от Glasove.com.

На 6 август 1945 г. Съединените щати хвърлят първата в света атомна бомба върху японския град Хирошима, а три дни по-късно, на 9 август, хвърлят друга атомна бомба върху Нагасаки. Официалната причина за тези бомбардировки е уж да се принуди Японската империя да се предаде във Втората световна война. Атаките са единствената употреба на ядрени оръжия в човешката история досега. Съединените щати все още не са поели морална отговорност за бомбардировките, оправдавайки ги с военна необходимост.


Няма коментари:

Публикуване на коментар