Зима

Зима
Пролет

15 август 2022 г.

Ядрени терористи ни заплашват с нов Чернобил!

Доказателствата за възприетия от страна на украинския режим  нов вид тероризъм – ядрен, само се увеличават 

 

Това, че украинският режим се държи като истински терорист спрямо собственото си население призна дори неправителствената организация Амнести интернешънъл. 

Както може да се очаква нейният доклад породи невероятна ярост не само в Украйна и на Запад. А  и сред нашенските  политици, евроатлантици и всевъзможни  „демократи“, които отдавна са превърнали русофобията в свой печеливш бизнес. Но е некоректно да се обвинява  Амнести интернешънъл – та става дума за организация, която подобно на нашите прозападни марионетки, е на издръжка на САЩ и фондации като тази на Джордж Сорос. По този повод Politico написа, че нейният доклад може да е неудобен за Украйна и Запада, но  това не означава, че той е лъжлив. Вместо да се вслушат в призива на Амнести интернешънъл, те стрелят по нея, защото съобщава истината. Така характеризира  поведението на овластените украински и западни недоразумения влиятелната американска медия Politico.

Но е наивно да очакваме различно поведение от Запада, като имаме предвид цинизма, арогантността, високомерието, коварството, а и невероятната некомпетентност  на неговите лидери.  Доказват го и събитията, които сега се случват със  Запорожската ядрена централа – най-голямата на нашия континент. На нея са установени шест реактора от типа ВВЕР-1000, което я прави и най-мощната в Европа. Разположена е на левия бряг на река Днепър, близо до град  Енергодар.

Руските войски я взеха под своя охрана на 28 февруари т.г. Тяхната задача е да предотвратят терористични нападения над нея – нещо, което може да се очаква, като се имат предвид хилядите въоръжени фашистки и екстремистки формирования в Украйна. Централата работи, като с нея изцяло оперират украински експерти.

Сега на Запад и у нас е подета нова манипулативна кампания: тази ядрена централа да се върне под украински контрол. Естествено, идеята се роди в САЩ и бе подета незабавно от президента Владимир Зеленски. В типичният му нагъл изказ той заяви, че „руските терористи станаха първите в света, които използват електроцентралата... за терор“.

В пълен синхрон с него е и шефа на евродипломацията и върл русофоб Жозеп Борел. В неговото изкривено мислене охраната на централата, поета от руските военни, се представя като „сериозно и безотговорно нарушение на правилата за ядрена безопасност и още един пример за незачитане на международните норми от страна на Русия“.

По-голям абсурд от това да се върне на украинския режим контрола на Запорожската ядрена централа няма – това е все едно на терорист да се подари ядрена бомба. Да се допуснат украинските военни до натрупаните в района на централата хиляди тона радиоактивни отпадъци, е равнозначно да им се разреши да си направят „мръсна атомна бомба“. Та украинското ръководство и лично президента Зеленски далеч преди да започне руската операция заявяваха публично, за намеренията си да получат точно такава бомба.

Най-големият проблем е, че доказателствата за възприетия от страна на украинския режим  нов вид тероризъм – ядрен, само се увеличават. Впрочем наивно е да допуснем, че хората на Зеленски сами са го измислили – те просто сляпо изпълняват заповедите на господарите си англосакси. Които пък водят своя опосредствена (прокси) война срещу Русия на украинска територия и с украинско „пушечно месо“. Явно те са обезпокоени от липсата на напредък в нея и затова са готови да приложат и ядрен тероризъм.

На 18 и 20  юли украински дронове удариха територията на Запорожската ядрена централа. Бомбите им паднаха само на няколко метра от резервоар за охлаждане на един от реакторите. Американското National Public Radio (NPR) съобщи за спътникови снимки, които са показали: над станцията действително са се появили атакуващи я дронове! По щастлива случайност тогава не се стигна до възникване на техногенна катастрофа.

Но от началото на август т.г. обстрелването на Запорожската ядрена централа от страна на украинските въоръжени сили рязко се увеличи. На 5 август три пъти бе стреляно по атомната централа. В резултат бе блокирана част от апаратурата на  енергоблок 3 и намалена  производствената мощност на енергоблок 4. А на водородната станция  възникна пожар.

На 6 август  прицел на украинските военни стана нейният  източник  на водозахранване  в Енергодар. На 7 август в 12 часа и 40 минути бе нанесен нов удар от  украински военни по територията на централата. Този път те се целяха в района, където се съхраняват радиоактивните отпадъци. Но боеприпаси, изстреляни от мощна реактивна система за залпов огън  (РСЗО) „Ураган“, паднаха на 400 метра разстояние от  работещ  ядрен реактор.

На 8 август в резултат на обстрелване от украинските терористи бе повреден високоволтов електропровод, което доведе до задимяване на устройства на станцията. На 11 август тя бе обстрелвана два пъти, като в прицела отново бе хранилището за ядрени отпадъци. На 12 август в резултат на поредна стрелба по нея повреди  получи инфраструктурата на централата. Украински снаряд падна на 10 метра разстояние от хранилището за ядрени отпадъци. На 13 август терористите на президента Зеленски изстреляха 9 снаряда по Запорожската атомна централа и град Енергодар.

Стрелбата я води 44-та артилерийска бригада на украинските въоръжени сили, разположена в  градовете Никопол, Марганец и Томаковка в Днепропетровска област, които засега са под контрола на украинския режим. Използват се най-вече 152-милиметрови оръдия, но все по-активно за това се привличат  РСЗО и дронове. Ракетите и снарядите са западно производство.

Парадоксът е в това, че Запорожската ядрена централа продължава да осигурява електричество за територията, която контролира украинския режим. Да я атакуваш освен всичко друго означава да лишиш от него милиони украинци. Заради непреставащите обстрели атомната централа вероятно ще премине в режим на консервация. А това означава, че украинците ги очакват проблеми и с електричеството.

На рисковете, които носят продължаващите обстрели на Запорожската ядрена централа от украинските военни, своя публикация посвети и популярната немска медия Der Spiegel.  Тя цитира Волфганг Ренберг – физик и юрист. Над десет години той е ръководил отдела за сигурност на реакторите в немското федерално министерство за охрана на околната среда. Сега е шеф на „Бюро за атомна безопасност“. За него всяка повреда нанесена на елементи на ядрената централа – като електропроводи например, носи изключително високи рискове за сигурността на станцията. Още по-страшното е, че дори относително малки щети от експлозия или пожар могат да отключат  верига от събития, които ще са невъзможни за овладяване. И тогава ще настъпи катастрофата.

Ренберг припомня и за намиращите се на Запорожската ядрена централа 40 тона обогатен уран и 30 тона плутоний. Само една милионна част от един грам плутоний е предостатъчна за да предизвика у човека рак на дробовете. Затова Ренберг е категоричен: необходима е незабавна  забрана на обстрелванията на Запорожската ядрена централа!

Изключително опасни са не само ракетните удари по сградите, в които са разположени реакторите, но и към хранилищата с отработено ядрено гориво. Но дори да се извадят от строя само системите за охлаждане на реакторите, то това ще доведе до крайно негативни последици за околната среда в Европа. Ще се появи нова ядрена катастрофа, но този път  много по-страшна от Чернобилската!

Дори украинската ядрена енергийна компания Енергоатом бе принудена да признае, че обстрелите създават опасност от изтичане на водород и радиоактивни вещества, както и от пожари.  Ръководителят на  МАГАТЕ  Рафаел Гроси заяви, че всяка  стрелба, насочена към ядрена централа е  „равносилна на игра с огъня с потенциално катастрофални последици.“ 

Запорожската ядрена централа

 

 Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар