Зима

Зима
Пролет

14 август 2022 г.

Мутри - вътре, мутри - вън, последният да затвори вратата

От мутри във властта управия не чакайте и на репутацията не дръжте. Но щетите са гарантирани... 

 

"Стоим ли на позицията "Мутри вън!" или ще променяме тази позиция в "Мутри вътре!", пита бившият вътрешен министър Бойко Рашков. 

Повод за екзистенциалният властови въпрос е кадровата метла в МВР. Служебният приемник Иван Демерджиев уволнявал шефове в силовото ведомство без мотиви, което създавало впечатление за връщане на корупционните практики и отмъщение срещу онези, които са ги прекратили. Но било илюзия, че един служебен министър избира заместниците си, това се правело на друго място.

Специално Демерджиев набра репутация с позицията си по случая "Осемте джуджета", оставяйки впечатление в правосъдното министерство, че е срещу мутрите. И сега твърди същото: "Дошъл съм в МВР да довърша мутрите, а не да ги връщам някъде другаде". И нямало да прави чистка, само щял да махне началниците, с които не може да работи. За което е нужно обаче време, освен ако някой не ги посочи.

Антикорупционните заявки на Демерджиев изглежда са се изпарили с повторното му назначаване като служебен министър. Нямало да арестува експремиера Бойко Борисов, както го направи Рашков, понеже нямал фикс идея да задържа когото и да е. Вероятно ще прилага някоя незнайна досега методика за дистанционно довършване на мутрите без да ги задържа. Каквато е впрочем трайната практика и на прокуратурата, включително по случая "Осемте джуджета", с който Демерджиев натрупа антимутренски имидж.  

"Аз имах самочувствието, че съм в отбора на тези, които се бореха за това ГЕРБ и ДПС да не са във властта – нещо, което беше призив, лозунг на площада още през 2020 г. И се питам с тези кадрови промени в момента какво се цели – да се върнем във времето на Борисов ли? Да възстановим точно тези корупционни схеми, които съществуваха, включително и по време на изборите ли?", чуди се Рашков. А пък ние го съветваме да направи връзка между някогашното тв шоу "Пълна промяна" и сегашното полит риалити "Пълна подмяна".

На морал и мярка у партийно-кръгови службогонците не залагайте, но последните вече нямат очи да се зарадват. Като попарени мушката са на представяния и брифинги, дори не го крият. Заявката за смяна на модела е забравена, чегъртането е с обратен знак - гълъби, калинки и доказано чисти ветерани прехвърчат навсякъде. Вижте само удивителната рокада в НАП - от Румен Спецов, та на Борис Михайлов.

Първият продал задлъжнялата си към бюджета фирма на малоимотен престъпник тъкмо когато му е времето. Проверяваха го - и нищо. Сега го ометоха и прокуратурата се сети да го разследва за нещо, което никога няма да стигне до съда. И туриха на мястото му друг спец, доскорошния шеф на най-чистата откъм схеми, кражби и политическа корупция държавна служба - фонд "Земеделие". При това Борис Михайлов е доказано невинен след арест за участие в организирана престъпна група за източване на ДДС като данъчен служител.

Делото приключва в негова полза, след което осъжда прокуратурата и обяснява случая така: "Опитах да намаля корупцията в данъчната система, благодарение на това бях арестуван. А когато опитвам да намаля корупционните схеми във фонд "Земеделие", отново ГЕРБ ме атакува и ми нанася репутационна щета".

Ами така е, от мутри във властта управия не чакайте и на репутацията не дръжте. Но щетите са гарантирани.


Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар