Зима

Зима
Пролет

31 август 2022 г.

Западът всъщност помага на Русия за финансирането на тази война

Отказът на ЕС да търгува с Русия не само че не доведе до срив на икономиката й, а тъкмо обратното – Русия реализира свръхпечалби 

 

Късно снощи, във вторник, съветът на директорите на „Газпром" реши да изплати за първата половина на годината рекордни дивиденти -  еквивалента на 20 млрд. евро - половината от рекордната  нетна печалба.  

Тъй като държавата притежава 50% от акциите на газовия гигант,  тя ще получи еквивалента на повече от 10 млрд. евро директно от „Газпром“ със сензационна дивидентна доходност от около 25%. Чуждестранните акционери също ще спечелят – те държат 16,2% от акциите на Газпром.

На 1 март френският министър на икономиката Бруно Льо Мер се похвали: "Ние ще предизвикаме срив на руската икономика. Европейският съюз открива своята сила.“

Отказът на ЕС да търгува с Русия не само че не доведе до срив на икономиката й, а тъкмо обратното – Русия реализира свръхпечалби. А как ЕС открива своята сила, тепърва ще разберем, когато започне зимата. Както добре знаем, един от аргументите за налагането на западните санкции беше „изводът“, че с приходите от тази търговия Русия финансира войната в Украйна. Ще им стигнат ли силите на европейските ръководители да признаят, че с търговските санкции, Западът всъщност помага на Русия за финансирането на тази война? И все пак, ако им стигнат силите, моралът и достойнството, какъв извод трябва да се направи? 

И тъй като цитирах френски министър ще завърша и с френска новина: „Газпром" обяви в Москва, че от утре, 1-ви септември, няма да доставя повече природен газ на Франция, просто защото не си е платила за юли. 

Сега става ли ясно дори за малоумни защо Русия държи плащането да се конвертира в рубли и да бъде в руска банка? И кой всъщност е „ненадеждният“ търговски партньор?


 Юрий Борисов

Няма коментари:

Публикуване на коментар