Зима

Зима
Пролет

8 август 2022 г.

Росен Рашков: "Америка за България" е инвестирала пари в потресаващи мащаби

"Недопустимо е да се позволява на чужди субекти да влияят по такъв начин и в такива мащаби на българското общество."  

 

"Акцентът пада върху фондация "Америка за България", защото фондацията е наляла пари в огромен мащаб. Събрахме нишките и видяхме потресаваща картина на мащабите, в които са инвестирани средства."

Това каза пред БНР адвокат Росен Рашков. В рамките на три месеца неговата кантора е проучвала и анализирала дейността на неправителствената организация от създаването ѝ у нас до днес.

Той допълни, че има опасност, ако бъдат изпълнени определени условия, вероятно да бъдат реализирани и различни състави на наказателния кодекс по случая.

"Не е ясно какви са критериите за отпускане на средствата. Не е ясно дали се изисква насрещно поведение... Субекти с даден авторитет, преследвайки външна цел, участват във формирането на общественото мнение и влияят върху процесите в страната."

Адвокат Рашков посочи, че за 14 години фондацията е финансирала с големи суми медии, съдебна власт, образование, включително фондация, в която основните лица са с образование по философия и те са щели да се борят с организираната престъпност, като организират обучение на прокурори от специализираната прокуратура.

"Недопустимо е да се позволява на чужди субекти да влияят по такъв начин и в такива мащаби на българското общество." 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар