Зима

Зима
Пролет

21 август 2022 г.

Твърде лоша новина за тях: в боя влизат и дронове от Иран!

През есента  армадата от руски и ирански дронове ще покрие областите, които предстоят да бъдат освободени от украинския режим 

 

На 18 юли т.г. в американската медия Military Watch   се появи статия с любопитно заглавие: „Колко опасни са иранските стелт дронове и защо скоро това може да стане много лоша новина за Украйна“. 

Специализираното за военни проблеми издание цитира източници от американското разузнаване, според които в сраженията срещу украинските военни много скоро ще бъдат използвани от руснаците и дронове от Иран.

Въпреки наложените от САЩ и съюзниците му сурови санкции срещу тази държава, нейните инженери съумяха да създадат супер ефективни безпилотни  невидими самолети (по технологията „стелт“). Днес Иран произвежда над 200 модела бойни дронове – от тактически с ръчно управление до огромни, които летят на разстояние от няколко хиляди километра. Сред тях са и т.н. дронове-камикадзе – самите  те са боеприпаси,  които атакуват след като открият противника.

И не само това: никой друг в света не разполага с опит в тяхното използване в реални бойни операции така, както персийците – години наред техните дронове участват в реални военни действия в Сирия и Ирак. В това отношение те определено превъзхождат знанията и уменията, с които разполагат военните на САЩ и Китай –  другите две държави, лидери в областта на военните дронове.

В Иран се захващат сериозно с тяхното създаване  в началото на 2010 г. А следващата година с помощта на руски системи за радиоелектронна борба във въздушното пространство на Иран е свален най-модерният за времето си секретен и невидим американски дрон RQ-170 Sentinel. Американската компания Lockheed Martin е произвела 20 броя от него за ЦРУ на САЩ, всеки от които е на цена от над 400 милиона долара. Иранските експерти го разглобяват до последното винтче, а получената информация незабавно включват в процеса на разработване на своите дронове. Така се появяват ирански разузнавателен и щурмови дрон. За качеството им говори факта, че разузнавателният Saegheh (Мълния) през февруари 2018 г. летя във въздушното пространство на Израел. Американските противозенитни комплекси Patriot, с които разполага Израел, не успяха да го унищожат. Ето защо  евреите  проведоха сложна операция за да го неутрализират с артилерийски огън. Military Watch цитира бившият ръководител на Мосад Дани Ятом, който по този повод казва: дронът е точно копие на американския RQ-170. Ако е бил избухнал някъде в Израел е било невъзможно той да бъде идентифициран като произведен в Иран.

Русия няма проблеми да купува ирански дронове – оръжейното ембарго на ООН за тази страна бе вдигнато преди две години. И затова износът на нейни оръжия е напълно законен.

Предполага се, че Русия ще закупи ударните  Shahed 129 и Shahed 191. А това вече ще създаде наистина твърде сложни проблеми не само за украинските въоръжени сили, но и за тези на Запада, който на практика води опосредствена (прокси) война срещу Русия на украинска територия.  Ако тези дронове бъдат предоставени на руските военни то това ще доведе определено до сериозни „промени в играта на украинския театър“, пише Military Watch.

Впрочем и други западни медии не крият тревогата си от пристигането на ирански дронове в Русия. Популярният  немски вестник Die Welt пише, че те наистина са боеспособни и много ефективни. Той цитира  Бени Ганц – министър на отбраната на Израел, според който иранските дронове  „са толкова разрушителни, колкото и балистичните ракети“.

По всичко изглежда, че вълненията на украинския режим и неговите западни господари не са напразни. От няколко дни световните медии съобщават, че Русия е сключила договор с Иран за купуване на 1000 ударни и разузнавателни ирански дрона. Цената на един дрон е около 7 милиона долара или сделката ще струва на Русия около 7 милиарда долара. Но най-вероятно иранците ще получат това, което отдавна го желаят – руски многоцелеви изтребители Су-35. Те определено превъзхождат по своите възможности американските  F-16, а с опитни летци спокойно излизат и срещу F-22 и F-35. Ако това се случи то ще изправи косите на евреите – с тях Иран получава мощна противовъздушна защита. Според информация от открити източници в Русия вече се обучават ирански пилоти, заедно с обслужващ технически персонал, за летене на Су-35.

Иран вече е доставил на Русия  свои безпилотници, които се използват на украинска територия. В Русия е пристигнал и специален симулатор-тренажор, на който  се обучават нейни военни за работа с дроновете. Руските оператори трябва да получат необходимите им навици да откриват и унищожават позиции на противника, както и да се научат да предават информацията от дроновете на бойните самолети.  През есента  армадата от руски и ирански дронове ще покрие областите, които предстоят да бъдат освободени от украинския режим – Днепропетровска, Запорожска, Харковска, Николаевска и Одеска. Американската медия CNN коментира, че след като руски офицери вече са започнали да тренират с ирански дронове това е сигурно доказателство, че Русия действително ги е закупила.

Впрочем и руският военен министър Сергей Шойгу заяви на 20 май т.г., че много скоро се очаква армията да получи стратегически дронове. Според него това ще позволи да се запази живота на летците и значително да се намалят разходите за разузнаване и за унищожаване на противникови обекти. Това ще стане за сметка на намаляване  на използваните боеприпаси и ресурсите на авиационната техника.

Иранските дронове са наистина страховито оръжие. Така Shahid 129 например, е с далечина на полета до 1700 км. Дълъг е 8 м, висок 3.1 м, а размаха на крилата му са 16 м. Въоръжен е с високоточни планиращи бомби Sadid-345 (удрят на разстояние до 6 км, тежат 34 кг). Дронът  „виси“ над отредената му площ на височина над 7 км, което го прави недосегаем за американските ракети Stinger. Контролира площ от около 500 км. Способен е да лети непрекъснато  над 24 часа.

Shahid 129  може да бъде използван за нанасяне на удари по конкретни обекти, но и в качеството на коректировчик за артилерия и различни ракетни системи. За Русия това е от значение, защото така се запазва живота на руските военни и се нанася максимална вреда на противника. Тази тактика те прилагат сега в Донбас и благодарение на нея загубите на украинците са огромни, а на руснаците – минимални. За 2-3 минути иранският дрон е в състояние да предаде информацията на артилеристите и да последва незабавно ликвидиране на вражеския обект.

Украинските военни благодарение на Запада, който им достави през последните шест месеца стотици хиляди тонове оръжия и боеприпаси,  разполагат все още с ефективна противовъздушна отбрана. Техните локатори са трудни за откриване и унищожаване, защото на практика не работят – цялата им необходима информация украинците  получават в реално време от западни спътници и разузнавателни самолети, които непрекъснато наблюдават Украйна и Русия. Това досега е затруднявало руските военни да използват оптимално своите бомбардировачи, щурмови самолети и ударни вертолети. Но с идването на иранските невидими дронове този съществен проблем отпада. Стотиците ирански дронове, които ще летят едновременно и денонощно, на височина недостижима за украинската противовъздушна отбрана, ще са в състояние да покрият огромна част от територията на Украйна  (тя обхваща  603 628 km²). Те с лекота ще определят координатите на украинските оръжия, включително и на така нашумелите американски мобилни реактивни системи  за заплов огън HIMARS и гаубиците  М777. А и на маскираните украински противовъздушни системи. Те веднага ще бъдат предавани на руските артилерийски и реактивни подразделения, на военно-въздушните сили за да последва  унищожаването им.

Впрочем това може да свърши и самият ударен дрон, който е въоръжен с мощни високоточни боеприпаси. Още повече, че дроновете едва ли ще действат поединично – докато едни ще привличат към себе си вниманието на украинските зенитчици, то други ще ги атакуват. Тогава и руските бойни пилоти – може би най-добрите в света, ще получат възможност да покажат наистина на какво са способни.

Руснаците имат несравнимо по-мощен военно-промишлен комплекс от този на Иран. Но по различни причини в последните десетилетия те са пренебрегвали точно безпилотните самолети. Вниманието им е било фокусирано най-вече върху разработването на съвременни самолети, вертолети, ракети, хиперзвуково оръжие, на усъвършенстване на ядреният им арсенал.

Но сега ситуацията започва да се променя. Руските конструктори създадоха наистина уникални бойни дронове – като  „Иноходец“, „Сириус“, „Орион“, „Охотник“, „Куб“,  ZALA и др. В следващите няколко години те ще влязат в серийно производство и проблемът на руските военни с недостига на свои бойни дронове ще бъде  кардинално решен.

А докато това се случи те ще разчитат и на иранските дронове за да ускорят своята операция на украинска територия. И така да постигнат по-бързо целта, която са си поставили – освобождаване на исконно руските територии, населени най-вече с руснаци, от марионетъчния антируски украински режим.


 Kreativen.bg

 

 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар