Зима

Зима
Пролет

21 август 2022 г.

Елеонора Митрофанова: За газ от "Газпром" се плаща само в рубли

Според Митрофанова в краткосрочен план българо-руските отношения са в рамките на "сдържано взаимодействия", но тя е убедена, че в дългосрочен план те ще се възстановят напълно 

 

"За газ от "Газпром" може да се плаща само в рубли."

Това каза посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова в отговор на въпрос на бтв.

Ден след официалните чествания на Шипченската епопея тя се качи на Шипка, за да положи венец в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война.

Заедно с руския посланик до Паметника на свободата се качиха и от българския мото клуб "Нощни вълци".

"Смятам че при политическа воля от страна на България, проблеми няма да има. За да се възстановят доставките на газ, нов договор не е нужен, защото действащият договор е до края на декември тази година", каза Митрофанова.

Митрофанова е категорична, че за тези доставки доставки може да се плаща само в рубли.

По думите на Митрофанова в краткосрочен план българо-руските отношения са в рамките на "сдържано взаимодействия", но тя е убедена, че в дългосрочен план те ще се възстановят напълно. Посланикът призна, че след изгонването на 70 руски дипломати от страната ни посолството функционира със затруднения. "Не е лесно, но не можете да ни уплашите с това", уточни тя.

С приветствено слово към участниците на похода се обърна посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова. От Руското посолство благодариха на националния музей "Шипка-Бузлуджа", който проведе за тях познавателна екскурзия.

Част от пътуването до историческия връх беше и посещението на храм-паметника "Рождество Христово" в Шипка, от освещението на който тази година се навършват точно 120 години.


Няма коментари:

Публикуване на коментар