Зима

Зима
Пролет

27 септември 2022 г.

Защо 24 часа преди вота Румен Радев домакинства на Урсула фон дер Лайен?

Дали пак няма да ни сервират нов проект, този път роден в Брюксел? Или еврокомисар №1 само недискретно ще подкрепи близки до сърцето й български партии, погазвайки забраната за агитация в деня за размисъл? 

 

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристига на официално посещение у нас на 1 октомври. 

Посещението е по покана на президента Румен Радев, който, незнайно защо, реши точно в този ден да има церемония за откриването на газовия интерконектор с Гърция.

Смущаващото (всъщност скандалното!) в този случай не може да се отмине с политкоректно мълчание: визитата е в деня за размисъл и е само 24 часа преди извънредните парламентарни избори на 2 октомври.

Защо държавният глава погазва закона, повеляващ на 1 октомври да цари предизборно мълчание и забраняващ всякаква политическа агитация?

Урсула фон дер Лайен е не само шеф на ЕК, но и ярко политическо лице, отстояващо ценности, припознати от кохорта родни политици.
Откриването на интерконектора, броени часове преди вота, внушава гръмки геополитически послания, което е крещящо нарушение на изборния закон.

На 1 октомври проправителствените медии в един глас ще облъчват електората с едно послание: България прегръща евроатлантическите ценности, отказва се от действащ договор за евтин руски газ и ще купува скъп втечнен газ отвъд океана...

Това не е ли забранена от закона предизборна агитация?

Има и друго - в деня за размисъл у нас ще са президенти и премиери на съседни страни, като се открояват две имена – на сръбския президент Александър Вучич и на македонския държавен глава Стево Пендаровски.

Така, в самото навечерие на избори, ставаме домакин на международна среща на най-високо ниво, което е без прецедент в изборната практика на близки и далечни страни.

Всъщност прецедент има и той отново бе дело на президента Радев.

На 11 юли 2021 г. у нас се проведоха извънредни парламентарни избори.

Пак по инициатива на държавния глава, на 8 и 9 юли в София се състоя среща на инициативата „Три морета“. Като домакин на форума Румен Радев посрещна дъpжaвни глaви и pъĸoвoдитeли нa дeлeгaции oт 12-тe дъpжaви.

В първия ден на срещата стана неофициалната промоция на бъдещия български премиер. Във видеообръщението си към високопоставените участници в „Три морета“ американският президент Джо Байдън изненадващо спомена името на… икономическия министър Кирил Петков. Само три месеца по-късно той основа „Продължаваме промяната“, а през декември пое изпълнителната власт след поредните извънредни избори.

Дали пак няма да ни сервират нов проект, този път роден в Брюксел? Или еврокомисар №1 само недискретно ще подкрепи близки до сърцето й български партии, открито погазвайки забраната за агитация в деня за размисъл?

Учудващо е, че до момента участниците в изборите не поискаха от Румен Радев да отложи за друга дата откриването на интерконектора. Вероятно се боят да не бъдат анатемосани като евроскептици, което си е жива ерес.

Още не е късно партиите да го поискат. Защото денят за размисъл не е ден за пропаганда и агитация, дори това да се прави от висши еврочиновници.    

 

Велизар Енчев, Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар