Зима

Зима
Пролет

23 септември 2022 г.

Започна гласуването на референдумите в ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области за присъединяване към Русия

Провеждането на референдумите ще бъде наблюдавано от руската Централна избирателна комисия 

 

Започна гласуването на референдумите за присъединяване към Русия на контролираните от нея райони в Украйна, съобщиха агенциите.

Гласуването започна в 08:00 ч. тази сутрин в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, както и в Херсонска област и териториите под руски контрол в Запорожка област.

Въпросите, на които хората трябва да отговарят, леко се различават в отделните региони, а в Донецка област те ще бъдат представени само на руски език.

"За излизане ли сте на Запорожка област от състава на Украйна, превръщането ѝ в самостоятелна държава и влизането ѝ в състава на Руската федерация с правата на неин субект" - така например е формулиран въпросът, на който трябва да дадат отговор жителите на тази област.

Провеждането на референдумите ще бъде наблюдавано от руската Централна избирателна комисия.

Гласуването ще продължи до 27 септември. Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област представляват около 15 процента от украинската територия, съобщава Dir.bg.

Намеренията за организиране на референдумите бяха обявени във вторник от назначените от Русия власти в тези региони, а произвеждането им е предизвикателство към Запада, което може още повече да изостри военния конфликт в Украйна. Смята се, че резултатите от гласуванията още отсега са ясни и че ще бъдат в полза на анексирането от Русия. Украйна и съюзниците ѝ дадоха да се разбере, че няма да ги признаят.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар