Зима

Зима
Пролет

21 септември 2022 г.

Димитър Ганев: Който покаже решение на темата с цените, ще получи бонус политически капитал

"Почти 2/3 от българите не формират своето мнение и избор на базата на това дали се идентифицират с леви и десни политики." 

 

"Проблемът на проблемите на страната и това, с което трябва да се заеме правителството е темата с цените. Открояват се две  опции - цените на газ, ток и горива и мерки срещу обедняването, които са доста сериозен проблем."

Това каза политологът Димитър Ганев от "Тренд" пред Нова телевизия.

Той добави, че чак на трета позиция идва борбата с корупцията, проблем, който по никакъв начин трябва да се подценява.

"Кой ще е първи зависи от много неща. Но ако някой успее да покаже решения или да звучи убедително по тези теми ще получи бонус политически капитал в тази кампания. Когато се постави въпросът за леви и десни политици повечето от отговорите са няма значение. Почти 2/3 от българите не формират своето мнение и избор на базата на това дали се идентифицират с леви и десни политики", отбеляза Ганев.

"Продължаваме промяната" в последния повече от месец изгражда кампания на база отрицание на ГЕРБ. Техните избиратели биха били разочаровани, ако се направят компромиси с ГЕРБ. Това е абсолютно хипотетично. Електоратът на ДПС би могъл по-лесно да смели определена конфигурация. Какво би означавало за електрората на ПП коалция с ГЕРБ? Наблюдавайки кампанията започвам да бъда песимист за съставяне на правителство. Не виждам конфигурация между партиите за съставяне на кабинет", посочи още политологът.

По думите му всички проучвания дават идентична картина, най-вероятно ГЕРБ, ДПС  и "Възраждане" ще имат мнозинство. И добави, че при тези три партии няма как да има коалиция, затова трябва да има коалиция между останалите партии, които се появиха през 2021 г.

Според Ганев на предстоящите избори може да наблюдаваме нов рекорд на ниска избирателна активност.

Следващата конфигурация в Народното събрание ще бъде поставена пред сериозен натиск, защото има ситуации, които не търпят отлагане.

Вчера "Тренд" представи ново проучване, което показва, че 77% от българите искат от новото Народно събрание и следващото редовно правителство мерки, които да осигурят поносими цени на газ, ток и горива. 75% очакват мерки срещу обедняването.

Борбата с корупцията - тема, която доминираше предишните три парламентарни вота през 2021 г., е важна за 43% от анкетираните. Те смятат, че е много важно следващото управление да се бори с корупцията и да реформира съдебната система.

Подобряването на здравеопазването е тема номер едно за 21% от анкетираните. Почти толкова - 20%, са тези, които настояват приоритет да е осигуряването на енергийна независимост на България от Русия.

Шесто място в списъка на избирателите с най-неотложни задачи за следващото управление е да преодоляват разделението в обществото - 16%. По 9% събират две теми - подобряването на образованието; специалният фокус върху продължаване на евро-атлантическата интеграция чрез приемане на България в Шенген и влизането ни в еврозоната.

Борбата с климатичните промени е основен приоритет за 4% от анкетираните, а специалното внимание върху правата на малцинствата и индивидуалните свободи - за 3%.

На фона на бурната промяна на политическата сцена, започнала през 2021 г., и навлизането на много нови лица, социолозите са задали няколко въпроса, които да очертаят предпочитанията на хората по осите леви - десни; силни лидери - консенсусни лидери; млади и нови лица - по-опитни.

21% вярват на десни политици, 14% на леви, а за 48% от анкетираните идеологическият уклон няма значение. 40% от участниците се доверяват на по-зрели и с опит в управлението политици, а 25% изискват да са млади и нови лица. За една четвърт от анкетираните възрастта не е определяща за доверието им характеристика.

31% очакват по-скоро политици от консенсусния профил, а 43% - силни лидери. В това отношение са по-малко отговорите няма значение - 18%, и не мога да преценя - 8%.


Няма коментари:

Публикуване на коментар