Зима

Зима
Пролет

21 септември 2022 г.

Ген. Атанас Самандов: Руското командване извършва мобилизация, за да отстоява взетите позиции

"Не може да се очаква украински пробив във военните действия, но могат да се очакват повече украински жертви." 

 

"Руското командване извършва мобилизация, за да може да отстоява тези позиции, които към настоящия момент са взели (в Украйна - б.р.). Затова привежда 300 000 човека, за да се извърши контрол над тези територии, които са ги освободили в Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област."

Това мнение изказа пред БНР ген. Атанас Самандов. До 2014 г. той беше командващ на Съвместното командване на силите, бил е на мисии в Ирак и в Афганистан, а след това секретар по отбраната на президента Росен Плевнелиев в периода 2014 - 2016 година.

Според него армията на Украйна е с по-голяма численост, но руската армия ще разчита на нови технологии и по-голямо въоръжение и техника.

"Предполагам, че ще започне да действа и фронтовата авиация. Ще започнат да се нанасят удари и по цивилната инфраструктура в Украйна, която е с двойно предназначение. Най-вероятно ще започне да се унищожават граничните контролни пунктове с Полша (по границата на Украйна с Полша - б.р.), за да не може да се получава въоръжение и техника от НАТО."

По думите на ген. Самандов управляващите в Русия "се борят и срещу петата колона в страната".

"Голяма част от олигархията и културтрегерите в Русия се изнесоха - някои в САЩ, други в Германия, Англия, а не малка част и в Израел."

"След референдумите за присъединяване на украински територии към Русия, ако има посегателство върху тях, това ще е посегателство върху територията на самата Русия. Тогава вече ще се тълкува, че е нападната самата Русия и нищо чудно да се употреби ядрено оръжие, тъй като това е залегнало в Доктрината на началник щаба на Русия", коментира още той.

Мнението на ген. Самандов е, че "не може да се очаква украински пробив във военните действия, но могат да се очакват повече украински жертви".

Неговото очакване е за руски удар в Донбас, Николев и Одеса, "за да могат да се съединят с Приднестровието". 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар