Зима

Зима
Пролет

13 септември 2022 г.

Не Украйна, а НАТО атакува Изюм

Важно е да се правят изводи от случилото се без истерия и емоции. И то незабавно! 

 

Офанзивата на украинските сили промени конфигурацията на фронта. 

Всъщност ние напуснахме Харковска област - там все още имаме малка ивица на изток от град Купянск, която сега е разделена на две части - покрай река Оскол. Западната част е под контрола на Украйна. Лявата е под нашата. Самата фронтова линия сега също минава по Оскол. Към днешна дата тук е стабилизирано, настъплението на противника е спряно.

Но в северната част на Харковска област линията на съприкосновение сега всъщност е по границата с Русия. За да не загубим хора, които биха могли да попаднат в следващ огнен ад, нашите части във Волчанск и Казачия Лопан бяха извадени.

В близко бъдеще украинските войски едва ли ще бъдат твърде активни в тази посока. Сега те трябва да компенсират колосалните загуби, които Киев претърпя през седмицата на настъплението си, да разпределят силите и да организират логистиката. А при руско контранастъпление да се организира силова отбрана.

Ние също трябва да се възползваме от тази пауза, за да се окопаем правилно на нови линии и да позиционираме правилно гарнизоните, изтеглени от Изюм и Балаклея, и да се подготвим за отблъскване на нови атаки.

Сега Украйна хвърли основните си усилия в щурма на Красни Лиман, а това вече е територията на Донецката народна република. Съвсем наскоро украинските атаки тук бяха отблъснати от групировката на Централния военен окръг, наречена „Смели“ с тактически знак „О“. Днес доброволци и резервисти държат отбраната тук с подкрепата на артилерията на Луганската народна република (ЛНР).

Сметките на Киев са ясни. Преди да атакуват новите ни позиции по Оскол, украинците искат да прекъснат доставките на руската армия. И за това те трябва да вземат Красни Лиман и да отидат на магистралата, водеща към Купянск от ЛНР.

Само през последните два дни нашите части в Лиман успяха да отблъснат няколко танкови атаки наведнъж и да продължат да задържат позициите си.

Украинската групировка в района на Северск също започна да се раздвижва, опитвайки се да атакува Белогоровка, зад която беше Лисичанск.

Междувременно в социалните мрежи се появяват все повече видеозаписи, които доказват, че чужденци са участвали в украинската офанзива в района на Харков. Американците записват видео край Изюм, британец  демонстрира приклада на картечницата си, който е пробит от куршум. Негър си прави "селфи" на фона на стреляща гаубица.

Камера, монтирана на шлема на един от щурмовите военни камиони Humvee, заснема нова офанзивна тактика за Украйна, която вече видяхме в американската операция „Пустинна буря“ в Ирак. Бронираните машини бързо се втурват към селото. Операторът стреля с картечница към първата линия къщи. „Дай ми амунициите, дай ми амунициите!“ — крещи той на английски на партньора си. След това той изважда гранатомет и стреля по най-близката къща.

По принцип участието на чужденци в боевете на страната на Киев отдавна не е тайна. Известно е, че всеки екипаж на американската ракетна система Hymars в Украйна има задължителен куратор от САЩ. И всеки удар на тази система е координиран с Вашингтон.

Но тук е съвсем различно. По непотвърдени, но достоверни данни, наемници от най-известната в света PMC Academi, бивша Black Water, са участвали в атаката срещу района на Харков. В допълнение към множеството скандали, свързани с убийствата на цивилни в Близкия изток, тази частна военна компания е известна с факта, че основната й дейност са договори от Пентагона и правителството на САЩ.

А американският The New York Times писа, че през лятото високопоставени военни и служители от Украйна са засилили обмена на разузнавателна информация със Съединените щати, когато са започнали да планират офанзива. Държавите предоставиха на Украйна информация за командни пунктове, складове за боеприпаси и други ключови възли на руските военни линии. Такова разузнаване в реално време позволи на украинците да планират мястото, времето и тактиката на настъплението.

Като се има предвид, че киевските войски разполагат и с оръжия, изпратени от Запада, се оказва, че не самата Украйна воюва с нас, а екипът на НАТО.

Обаче, както знаете, къса се там, където е тънко. Важно е да се правят изводи от случилото се без истерия и емоции. И то незабавно.

Очевидно, вдъхновени от успеха в района на Харков, украинските войски ще се опитат да започнат нова смела атака. Но къде ще бъде тя?

Има сигнали, че украинците премахват своите минни полета в района на Угледар (това е югозападно от Донецк). Какво можем да кажем за подготовката на офанзивата тук. В случай на бърза офанзива според Харковския сценарий южната част на Донецката народна република (ДНР) може да бъде откъсната от севера.

Има и сигнали за пристигането на украинска военна техника в този район. За това пишат местни в социалните мрежи. Над Донецк са се активирали вражески дронове. Което косвено може да говори за намерението на Киев да се опита да щурмува столицата на ДНР. Въпреки това, със същия успех, всички тези "движения" могат да бъдат отвличаща маневра. А Украйна да готви главния удар някъде другаде. Например в Запорожие.

Във всеки случай руският щаб и разузнавателните служби със сигурност ще приемат тези сигнали сериозно.

В неделя вечерта енергийните централи на Украйна бяха атакувани. Сред засегнатите съоръжения са Харков ТЕЦ-5, Змиевская ТЕЦ, Павлоградская ТЕЦ-3 и Кременчуг ТЕЦ. В резултат на това в много региони на Украйна токът беше спрян за известно време, железницата и метрото спряха.

Киев съобщи, че тази вечер Русия е изстреляла 11 ракети по Украйна, 9 от които са били свалени от противовъздушната отбрана. Ако вярвате на това, тогава поне 2 от 4 електроцентрали Украйна са се самозапалили? Точно това казва Киев за обстрела на Запорожката атомна електроцентрала, заявявайки, че Русия бомбардира атомна електроцентрала, която е под собствен контрол. А за обстрела на градовете на Донбас в Киев го говорят вече 8 години - казват, че сепаратистите удрят сами себе си.

Ако подобен „самообстрел“ на инфраструктурата на Украйна стане систематичен, това сериозно ще засегне военната й логистика. За превоз на влакове с боеприпаси и оборудване от Запад.

И това съвсем не е отмъщение за украинския обстрел на градове и мостове в освободените територии. Просто хладен военен разчет, предупреждение, че може да се отдалечим от „рицарските“ методи на специални операции, които се прилагаха досега, ако Киев не се откаже от терористичните си методи.


Александър Коц, „Комсомолска правда“, "Труд"

Няма коментари:

Публикуване на коментар