Зима

Зима
Пролет

13 септември 2022 г.

Китай работи с Русия за създаването на един по-справедлив световен ред

През последните десетилетия двете страни се сближиха, особено за да противодействат на влиянието на САЩ 

 

"Китай работи с Русия за създаването на един по-справедлив световен ред."

Това заяви високопоставеният китайски дипломат Ян Цзечъ, няколко дни преди очакваната среща между президентите на двете страни, съобщиха Франс прес и БТА.

Според руската дипломация е планирано Си Дзинпин да се срещне с Владимир Путин тази седмица в Узбекистан, в кулоарите на срещата на високо равнище на Шанхайската организация за сътрудничество.

Отношенията между Пекин и Москва бяха напрегнати по време на Студената война, но през последните десетилетия двете страни се сближиха, особено за да противодействат на влиянието на САЩ, отбелязва АФП.

"Под стратегическото ръководство на президента Си Дзинпин и президента Владимир Путин, нашите отношения винаги се развиваха добре", заяви вчера най-високопоставеният дипломат на Комунистическата партия след председателя Си Дзинпин, цитиран от външното министерство на Китай.

Ян Цзечъ (член на Политбюро на Китайската комунистическа партия), чието влияние е по-голямо от това на външния министър, заяви това на среща с руския посланик Андрей Денисов, който напуска Китай след много години в страната.

"Китай има желание да работи с Русия с цел да поддържа духа на стратегическо сътрудничество на високо ниво между нашите две страни, защита на общите ни интереси и насърчаване на развитието на международния ред в една по-справедлива и разумна посока", подчерта Ян.

Засегната от западните санкции и дипломатически изолирана от началото на интервенцията в Украйна, Русия се стреми да засили връзките си с азиатските страни, особено с Китай.

Китайската дипломация не осъди руското нашествие в съседната страна, но заклейми западните санкции срещу Москва и продажбата на оръжие на украинските власти, припомня АФП.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар