Зима

Зима
Пролет

24 септември 2022 г.

Александър Вучич: Сърбия няма да гласува за изключване на Русия от Съвета за сигурност

Сръбският държавен глава благодари на Москва за подкрепата за териториалната цялост и суверенитета на Сърбия 

 

Сръбският президент Александър Вучич каза, че е почти сигурен, че западните сили ще се опитат да изключат Русия от Съвета за сигурност на ООН и посочи, че Сърбия няма да гласува за това, съобщават сръбските медии.

"Сърбия няма да гласува за ограничаване на правото на вето или за изключване на Русия от Съвета за сигурност. Ние нямаме проблем с това", подчерта снощи Вучич пред журналисти в Ню Йорк, информира Танюг.

По думите му изключването на Русия от Съвета за сигурност на ООН би било катастрофа за Сърбия особено във връзка с въпроса за Косово и Метохия, чиято независимост и Белград, и Москва не признават.

Вучич написа в Инстаграм, че е казал на руския външен министър Сергей Лавров, че Сърбия се е ангажирала да спазва Устава на ООН и Резолюция 1244 на Съвета за сигурност. В публикацията сръбският държавен глава благодари на Москва за подкрепата за териториалната цялост и суверенитета на Сърбия.

В последния ден от престоя си в Ню Йорк по повод 77-ата сесия на Общото събрание на ООН отговаряйки на  въпроса дали някой може да го постави в позиция да избира между ЕС и Косово, Вучич повтори, че Сърбия няма да се откаже от териториалната си цялост и ще продължи по европейския си път.

Сръбският президент коментира още, че следващата зима ще бъде трудна и затова е важно да се създаде по-голям финансов буфер - тема, която е обсъдил с ръководителя на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.


Няма коментари:

Публикуване на коментар