Зима

Зима
Пролет

24 септември 2022 г.

Унгария няма да подкрепи нови санкции на ЕС срещу Русия в енергетиката

За приемане на санкциите се изисква единодушие на 27-те страни-членки 

 

"Енергетиката е "абсолютно червена линия" и Унгария няма да подкрепи европейски санкции срещу сътрудничеството с Русия в тази сфера", предупреди унгарският външен министър Петер Сиярто.

По-рано тази седмица европейските външни министри се договориха да започнат работа по осми пакет от санкции, след като от Москва обявиха, че ще мобилизират и изпратят в Украйна още 300 хиляди войници.

Очаква се преди срещата на върха в Прага на 6 октомври Европейската комисия да излезе с конкретни предложения за увеличаване на списъка на санкционираните лица, затягане на контрола върху изнасяните технологии и таван върху цената на руския петрол. За приемане на санкциите се изисква единодушие на 27-те страни-членки.

В интервю за Руската информационна агенция "Новости", публикувано днес, първият дипломат на Унгария призна, че за страната му понастоящем е невъзможно физически да замени руския петрол, тъй като възможният алтернативен тръбопровод няма достатъчен капацитет.

"По отношение на природния газ Унгария няма друг източник, който може да достави същото количество, каквото доставя Русия", подчерта Петер Сиярто, цитиран от БНР.

"През лятото Будапеща си издейства допълнителни доставки от "Газпром". Благодарение на тях Унгария вече има достатъчно запаси в газохранилищата си", заяви унгарският външен министър и добави, без да уточнява, че за "ред други страни в Европа ще бъде невъзможно да преживеят зимата без руския газ".

Пред руската агенция Сиярто каза още, че санкции в сферата на атомната енергетика - за каквито се заговори тази седмица след консултации между американския и украинския енергиен министър, също са неприемливи за Будапеща.


Няма коментари:

Публикуване на коментар