Зима

Зима
Пролет

24 септември 2022 г.

Независими ли са „независимите проверители“?

„Независимите проверители“ са част от новото мракобесие, което САЩ и управлявания от него Запад сега се опитва да наложи на света... 

 

Повод да напиша тези редове стана поредно блокиране от Фейсбук на моя публикация. Причината –  „независими проверители“ от организацията StopFake, са открили в нея фалшива информация. 

Ето какво ми написа Фейсбук: „Независими проверители на фактите от  StopFake казват, че информацията в публикация, споделена от Креативен.бг, е фалшива. За да спрем разпространението на фалшиви новини, добавихме известие към публикацията“.

Признавам, че досега не бях проявявал някакъв интерес към StopFake, независимо, че благодарение на нея Фейсбук вече няколко пъти блокира мои материали. От факта, че публикацията ми се „опровергава“ с твърдения на британското разузнаване и натовски експерти, ми стана ясно, за кого всъщност работят „независимите проверители“ от StopFake. Поисках да разбера повече за тях и намерих  време да прегледам различни източници. Това, което открих вярвам ще бъде интересно за много хора. Най-малкото защото  StopFake е изключително активна в социалните мрежи в последните месеци, след започването на специалната операция на Русия в Украйна.

StopFake е продукт на  т.н. Могилянска школа по журналистика, създадена през 2001 г. в Киев, Украйна. Тя е тясно свързана с американски и британски университети, както и с крайно русофобски организации в Полша и прибалтийските републики. С пари, предоставени и от външното министерство на САЩ, школата  започва своя проект Digital Future Journalism (DFJ).

На 2 март 2014 г., след държавният преврат в Киев, организиран и ръководен от САЩ, преподаватели и студенти, ангажирани в  DFJ, поставят началото на нов проект –  StopFake. Неговата задача е да следи за появата на фалшифи (фейк) новини в мрежата. Но за подобна дейност са нужни много пари. Не е трудно да се досетим, че този, който ги  дава ще определя,   кои новини ще са лъжливи и кои не. От сайта на StopFake научаваме, че негови изключително щедри дарители са принадлежащата на Джордж Сорос международна фондация „Възраждане“, Националният фонд за демокрация на САЩ, американският Атлантически съвет, британската фондация The Sigrid Rausing Trust (SRT) и др. Няма да сгреша, ако кажа, че всички  те съществуват най-вече за да укрепват  господството на САЩ на планетата и да налагат ценностите на „демокрацията“, либерализма, глобализма – така, както ги тълкуват англосаксите. Но най-вече за да допринасят за  унищожаването на Русия.

И откакто е създаден StopFake неотклонно следва инструкциите на своите господари. Особено активен стана този цензор след началото на руската операция в Украйна. Образите, привлечени в неговия екип, неуморно се трудят за да  разпространяват и налагат единствено версията на украинския режим и стоящите зад него специални служби на англосаксите (САЩ и Великобритания най-вече) за събитията в Украйна. Те блокират всеки опит за представяне на правдива информация, която разкрива друга гледна точка. Като например, истината за ужасите, които украинския режим сътворява всеки ден в  освободените от него територии.  Пример за това е блокирането на моята публикация, която е посветена на терора, осъществяван от украинския режим към мирното население в страната.

Образите от StopFake определено не са балами. Наясно са, какво ги очаква, ако вместо лъжи започнат да разказват истината за случващото се в  Украйна.  Те добре помнят, какво се случи с една изцяло проамерикански ориентирана организация, като „Амнести Интернешънъл“. По заповед на САЩ тя бе подложена на нечувана атака, само защото си позволи да каже истината за зверствата, осъществявани от украинските въоръжени сили и неонацистките формирования в Украйна.

Показателно за  същността на StopFake е това, което се случи с украинската журналистка Екатерина Сергацкова. Тя си позволи да публикува статия за връзките на StopFake с украински нацисти. След появата и тя стана обект на чудовищна атака и заплахи. За да спаси живота си тя бе принудена да напусне Киев. В нейна защита  се обяви  дори   Human Rights Watch. А как реагира на всичко това StopFake? Нагло отхвърли обвиненията за тесни връзки с ултрадесни украински формации. И определи статията на Екатерина като част от кампания за клеветнически информационни атаки срещу нея.

Днес дейността на StopFake се е разраснала – цензорът се е превърнал в частен медиахолдинг. През ноември 2019 г. неговият главен редактор Евгений Федченко съобщава, че в него работят 45 души, специализирани в различни направления. Има екип от проверители, езикови редактори, група за работа със социалните мрежи, поддръжка на видеоканала в  YouTube. По това време сайта на StopFake е имал версии на 13 езика, сред които и български, но приоритетни са тези на руски, английски и немски езици. StopFake провежда и семинари по различни теми от областта на публичната комуникация, като медиаграмотност например. На тях се внушава на присъстващите представата за дезинформацията и пропагандата според схващанията на англосаксите. Конкретно се работи с журналисти от различни страни, за да бъдат разпространявани сред тях „евроатлантическите“ и „демократични“ ценности и да се демонизира в съзнанието им Русия и нейната комуникация.

Както може и да се очаква StopFake високо се оценява от западни медии. За вярната си служба той е награден и от  Националният демократичен институт (NDI) на САЩ. Става дума за създадена от правителството на САЩ организация, финансирана от Националният фонд за демокрация (NED). Нейна задача е да осигурява в други страни идването на власт на хора, споделящи американските ценности, практики и институти. Най-тясно е свързана с Демократическата партия в САЩ. Още едно доказателство, както за истинската същност на  StopFake, така и доколко „независими“ се оказват неговите „независими проверители“.

На този фон става обяснимо, защо на 27.05.2019 г. за официален представител на Фейсбук в Украйна е назначена Екатерина Крук, която преди това е работела в  StopFake. А на 27 март 2020 г. украинската редакция на  Фейсбук официално съобщи, че StopFake  (заедно с  друга подобна украинска организация – VoxCheck) занапред ще проверяват достоверността на съобщенията в украинският сегмент на тази мрежа. И всичко, което те определят като фейк-новина ще бъде премахвано.

През май т.г. в популярната американска медия The Nation се появи публикация, в която има интересна информация и за „независимите проверители“ от StopFake. Тя е посветена на създадената работна група в американското Министерство на вътрешната сигурност, наречена „Управителен съвет за дезинформация“. The Nation изтъква, че появата на този „Оруелски орган“ е предизвикала силна тревога в САЩ. Според медията вярно доказателство за опасностите, които той носи на американското общество, е неговият ръководител – Нина Янкович. Преди това тя е работила в  StopFake. The Nation пише, че  StopFake е финансирана от правителството на САЩ  и е възхвалявана като „модел за борба с лъжите на Кремъл.“ Според медията  StopFake агресивно е „избелвал“ две украински неонацистки групи с дългогодишна история на насилие, включително военни престъпления. StopFake се е занимавал и с изопачаване на Холокоста, като е оправдавал формирования от Втората световна война, които са избивали евреи и т.н. А сега „StopFake е официален партньор на Facebook за проверка на фактите, което му дава властта да цензурира новини. Докато Нина Янкович  е американският цар на дезинформацията“, пише The Nation.

Тук ще вмъкна, че вече се е появил и нашенски цензор на социалните мрежи – платформата за „проверка на фактите“ Factcheck.bg. Неин главен редактор е преподавателката във Факултета по журналистика към СУ  Ралица Ковачева. В екипа са още няколко души, които – ако съдим по досегашните им изяви, твърдо са „евроатлантически ориентирани“ и са носители  на „единствено достойните ценности“ в наше време – тези на англосаксите. А това свидетелства, че в дейността си те по нищо няма да се различават от колегите си от StopFake. И всеки, който не мисли „правилно“, ще бъде характеризиран от  Factcheck.bg като „дезинформатор“, създател на „фалшиви новини“.

Истината е, че независим може да бъде само човек или организация, които по никакъв начин не са обвързани финансово, с каквито и да е структури. Като мен например – аз не  само, че не получавам нито стотинка за това, което пиша, но и сам заплащам всяка година немалка  такса на компания за уеб хостинг услугите, които ми предоставя.

Що се отнася до блокираната от Фейсбук моя публикация, то с нея можете да се запознаете тук. Зад всеки факт, който съм цитирал в нея, стоят източници, на които аз се доверявам. Половин вековната ми  работа като практик и изследовател в полето на журналистиката, пропагандата, манипулацията, информационните войни и др., е изработила у мен верни критерии за оценка на достоверността, които досега не са ме подвеждали. Точно този немалък опит, с който разполагам, ми дава основание да твърдя: „независимите проверители“ на фейкови новини не са нищо друго освен техни създатели! Те са част от новото мракобесие, което САЩ и управлявания от него Запад сега се опитва да наложи на света.

Това е горчивата истина, макар и скривана зад лъскави етикети за борба с фалшиви новини. Ситуация, много точно описана с нашенската поговорка – „крадецът вика дръжте крадеца!“


 Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар