Зима

Зима
Пролет

26 септември 2022 г.

Руският патриарх Кирил обещава опростени грехове на загиналите във войната

"Ако някой, движен от чувство за дълг, остане верен на своето призвание и загине при изпълнение на войнския си дълг, то той несъмнено е сторил деяние, равносилно на жертва." 

 

Главата на Руската православна църква патриарх Кирил заяви, че руските войници, загинали в Украйна, ще получат опрощение за греховете си. 

Той каза това само дни след като руският президент Владимир Путин нареди първата от Втората световна война мобилизация в Русия.

Патриарх Кирил е ключов съюзник на Путин и поддръжник на инвазията. В предишни свои изказвания той е критикувал тези, които се противопоставят на войната и призова руснаците да се сплотят около Кремъл.

"Мнозина днес гинат по полетата на междуособната бран", каза 75-годишният Кирил в първата си неделна проповед след указа за мобилизация. 

"Църквата се моли тази бран да приключи час по-скоро, за да може колкото е възможно по-малко братя да се убият един друг в тази братоубийствена война."

"Но същевременно Църквата осъзнава, че ако някой, движен от чувство за дълг и необходимост да изпълни клетвата, остане верен на своето призвание и загине при изпълнение на войнския си дълг, то той несъмнено е сторил деяние, равносилно на жертва. Той принася себе си в жертва за другите. Затова вярваме, че тази жертва отмива всички грехове, които човек е извършил."


 



Няма коментари:

Публикуване на коментар