Зима

Зима
Пролет

26 септември 2022 г.

Владимир Путин между Осанна и Разпни го

Българинът отново се проявява преди всичко като реалист, който разбира че не е възможно вината да е изцяло на едната или другата страна 

 

Има една стара английска поговорка, която казва: „Във войната и любовта – със всички средства!” 

Това добре го виждаме през последните седем месеца. Дезинформацията, която ни залива, съпътстваща военната операция в Украйна, не помним и по времето на комунизма. Тази дезинформация може да приемем като част от всичките средства, за които става въпрос в английската поговорка. Само че размерът на омразата и спекулациите на тема Русия вече са гротескни, както каза преди дни външния министър Сергей Лавров.

Българинът, макар и атакуван с невероятна информация от всички посоки, на тема войната в Украйна, отново се проявява преди всичко като реалист, който разбира че не е възможно вината да е изцяло на едната или другата страна в един конфликт. Лошото при всяка война е, че трезвия разум не е съветник, нито обективната преценка за ситуацията се цени и е обект на внимание. Такива са спецификите на войната.

Личността на руския президент Владимир Путин съсредоточи върху себе си цялата тази любов и омраза, която се излива по време на война. Владимир Путин е считан от едни за най-големия държавник и единствения шанс на Русия, а от други за най-голямото зло от времето на австриеца Адолф Хитлер.

Още при обявяване на т.нар. специална военна операция Владимир Путин ясно посочи причините за нея – заплашено е самото съществуване на Руската държава и трябва да се реагира преди да е станало твърде късно. Последиците и развитието на конфликта по-скоро потвърдиха тези негови думи. По време на всичките си официални изказвания Владимир Путин говори открито, с ръце поставени на бюрото пред себе си, като човек, които няма какво да крие. Руснаците добре разбираха, че излизат срещу братско население и братски народ, а чрез т.нар. специална военна операция се опитаха да действат максимално щадящо спрямо украинската държава. 

Тази, на практика гражданска, война можеше да приключи сравнително бързо, ако не беше намесата на Запада и САЩ в подкрепа на Украйна. Направени бяха и опити за преговори от страна на Русия, категорично отхвърляни или спъвани от украинска страна. След огромната военната, финансова и техническа помощ, която се изсипа в Украйна от страна на нейните съюзници, не е ясно кой трябва да бъде съден, след края на войната за огромния брой военни и цивилни жертви, а да не говорим за всички другите последици и измерения от този конфликт.

Пропагандата бълва ежедневно фейкове за здравословното и ментално състояние на руския президент, а простата истина е че в момента Владимир Путин е един от най-трезвомислещите световни лидери. Затова е жалко заслепението и озлоблението, което се получава сред хората, в резултат на пропагандата. А съвременният свят трябваше да върви в една друга посока – към мир, хармония и разбирателство.

Руската федерация беше прекалено притисната икономически и военно, за да се наложи да реагира по този начин, със специалната военна операция в Украйна. Това че на територията на Украйна се случи сблъсък между световни сили, между различни култури и национална психология и който сблъсък пое по свой собствен път е вече ясно. Прекрояване на граници след военни конфликти, между сродно население, както в Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово и Хърватия вече се е случвало, но въпросът е дали мащабите на подобно прекрояване в украинските земи, ще бъде възможно да се осъществи и да бъде одобрено от световните лидери. 

Това на практика е единственото възможно решение на конфликта, който няма да загасне напълно, но ще позволи на света да се върне към нормалния си начин на съществуване. 

Другият вариант е продължаваща истерия, инфлация, война и Апокалипсис.


Андрей Киряков, Fakti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар