Зима

Зима
Пролет

28 октомври 2022 г.

Димитър Аврамов: Време е ГЕРБ и ДПС да си признаят, че работят добре заедно

"Когато никой не нарушава закона и конституционния ред, няма нужда да бъде крайно заклеймяван от някого."

 

 

"Нещата са по-добре, отколкото изглеждат. Непрекъснато искаме отговори на политически въпроси, които не могат да бъдат дадени от днес за утре. 

От днес за утре не могат да бъдат намалени политическите напрежения, подозрения и вражди между политическите партии. Различните политически възгледи и трудното постигане на консенсус са основа на свободата и на това да има плурализъм. Може да изглежда, че политическата ни система е в хаос и в криза, но минаваме през здравословен период, защото в момента има много свобода. В медиите има много гледни точки, много от тях са екстравагантни."

Това заяви по  БНР политологът Димитър Аврамов.

Той подчерта, че засега не се очертава парламентарно мнозинство, което да излъчи правителство, но е възможно да получим правителство на малцинството. Според него това може да се постигне с падане на кворума в парламента.

"Въпросът е искаме ли да имаме на всяка цена правителство и да се заблуждаваме, че това ще реши политическата криза, а след това да се окаже, че това правителство никой не го харесва, но в този раздробен парламент не може да се събере мнозинство от 121 депутати, които да го свалят от власт", добави политологът.

По думите на Аврамов за правителство на малцинството е възможно:

"Да се сформира с мандат на ГЕРБ, подкрепено от ДПС и "Български възход". Тези три формации се разбират. Няма нищо лошо за българската политическа система и за избирателите ГЕРБ и ДПС да си признаят, че работят много добре една с друга, както работеха повече от десетилетие. В политиката не трябва да има заклеймявания. Когато никой не нарушава закона и конституционния ред, няма нужда да бъде крайно заклеймяван от някого".

Политологът подчерта, че политиците имат право да променят позициите си, стига избирателите да им прощават това.

"Много трудно се стига до мнозинства и най-вероятно няма да стигнем нито с първия, нито с втория, нито с третия мандат и ще отидем на нови предсрочни избори. Този партиен радикализъм най-накрая трябва да спре", посочи той.

Димитър Аврамов изказа мнение, че ако 48-ият парламент работи достатъчно, за да приеме качествена бюджетна рамка за 2023 г. и подготви България за влизане в еврозоната - тогава можем да си позволим да няма след това 2 месеца Народно събрание и да има служебно правителство.

"Ако не можем да се разберем за това да има редовно правителство, политическите сили трябва да се разберат за тези неща, които са неотменими, а президентът и следващият служебен кабинет да спазват приетото от този парламент и консенсусът да се пренесе в следващия. Убеден съм, че 2023 г. ще е по-стабилна политическа година от тази", коментира още той.


Няма коментари:

Публикуване на коментар