Зима

Зима
Пролет

22 октомври 2022 г.

Безотпадъчният и безопасен ядрен реактор е реалност!

Русия  показва на света как  ще изглежда ядрената енергетика утре – напълно безопасна, надеждна, безотпадъчна, екологична 

 

Политиката за глобален преход към „зелена икономика“ се оказа безумна измислица на овластени недоразумения в Европа и у нас. 

Точно тя е  основната причина  за катастрофата, към която сега лети неудържимо Европа. А покрай нея и прекрасната ни Татковина. Приказките за „чиста“ и ефективна слънчева и вятърна енергия се оказаха  авантюра, чиято цел е да напълни джобовете на бизнесмени и обслужващи ги политици и бюрократи. В резултат на това е почти сигурно, че в близките месеци ще ни навестят студ, тъмнина и глад. 

Тази, определено неласкава перспектива, вече изкарва милиони европейци на улиците. Протестират в Германия, Франция, Великобритания, Италия, Чехия… Не е далеч  деня, когато и родни наивници, повярвали на измислиците за „зелена икономика“, създавана от неадекватни евроатлантици, ще залеят улици и площади.

Стреснати от риска да бъдат изгонени от лъскавите си кабинети и така  да се лишат от огромните си благинки, които им осигурява властта, управници в Европа реагират панически. В много държави доскоро оплювани и закривани атомни централи отново започват да работят. Така немският канцлер Олаф Шолц реши да продължи работата на атомни централи в страната, въпреки протестите на вбесени „зелени“. Екологичната организация „Грийнпийс“ заяви, че това решение е заплаха за Германия. Според нейните активисти всички ресурси трябва да се насочат единствено към развитието на възобновяеми източници на енергия, за да се регулира енергетичната криза.

Поредна лъжа на „зелените“ фанатици! Ако греенето на слънцето и духането на вятъра  са безплатни, то това не важи за добиваното от тях  електричество – то е изключително скъпо и ще става още по-скъпо. Слънчевите панели например, трябва да се сменят и рециклират периодично. Но, ако преработването само на един панел струва 30 долара, то за купуването на нов се плащат 2 долара. Само, че никой не знае какво да се прави със трупащите се милиони панели. За смяната им също се плаща и то не малко – те съдържат много опасни отпадъци, като – кадмий, олово и др. Това изисква те да се  транспортират само в определено време и по избрани маршрути, което допълнително оскъпява процеса.

Изследване, осъществено от организацията Finanzwende показа, че за последното десетилетие инвеститорите в „зелената икономика“ само в Германия например, са загубили около 2 милиарда евро. Особено са пострадали компаниите, които се занимават с производството и продажбата на вятърни електростанции. Така Prokon – най-големият енергетически кооператив на Германия, е понесъл огромни щети. Пострадали са 75 000 негови акционери, които са му доверили парите си в размер общо на над 600 милиона евро. Компанията UDI, която финансира възобновяеми източници на енергия  е загубила 150 милиона евро. А производителят на вятърни турбини Windreich се е лишил от над 100 милиона евро.

Това е само едно от многото доказателства, че т.нар. „екологични капиталовложения“ са всъщност  едни от най-рисковите. Та едва ли има нещо по-несигурно от  производството на енергия от вятър, вода, геотермална енергия и пр. Тук всичко зависи от капризите на природата. Ето защо да хвърляш пари за развитието им е все едно да влезеш в казино с надеждата, че ще излезеш от него с милион евро в джоба си.

Не „зелените“ безумци, а канцлера Шолц се оказва прав! По-сигурен, ефективен и екологичен източник от атомната енергетика просто няма!

А сега стана известно, че учени, конструктори, инженери от „бензиностанцията с ракети“, както евроатлантици на Запад и у нас обичат да титулуват славянска Русия, са осъществили невероятно постижение и в областта на ядрената енергетика. Те са решили проблем, който никой друг в света не е успял да осъществи: създали са „вечен“ и безотпадъчен ядрен реактор за производство на електричество и топлина.

За първи път на пълна мощност е пуснат 4-ти енергоблок на Белоярската АЕЦ, която е разположена в Свредловска област. Той работи  с реактор на бързи неутрони БН-800. Безпроблемно е осъществен преход на иновативно гориво – МОКС. Доскоро  двата руски реактора на бързи неутрони от общо четирите на Белоярската АЕЦ, ги зареждаха заедно с останалите два с обикновено ураново гориво. Сега за първи път БН‑800 заработи след като напълно бе захранен с МОКС – смес от обеднен уран и плутоний, извлечен от облъчено вече гориво от термични реактори. И сега БН‑800 произвежда в пълен обем електрическа и топлинна енергия.

За първи път става възможно да се използва и уран 238 вместо крайно дефицитният уран 235. Със запаси от него човечеството разполага за около век, след което повече няма да  има. Докато уран 238 ще е на разположение и след хиляди години – той е сто пъти повече разпространен в природата от уран 235. А това означава, че и цената на произвежданата от реакторите на бързи неутрони енергия, ще е много по-ниска от тази на сега използваните – топлинните реактори.

Създаденият от руските учени реактор на бързи неутрони е способен да преработва ядреното топливо в количество, което надвишава неговите собствени потребности. На практика се получава повече топлина от вкарваното в него гориво.

Реакторът на бързи неутрони утилизира оръжейният плутоний, както и този, който се изработва неизбежно в обикновените топлинни реактори. Преди да се появи БН-800  много опасният плутоний се изпращаше заедно с другите отпадъци в специални хранилища. А сега той се връща в реактора за да продължи да създава енергия. Радиоактивните отпадъци ще се използват отново, за да захранват реакторите на бързи неутрони. Ядрените гробища – подземните хранилища за радиоактивни отпадъци, ще станат ненужни. Така ядрената енергетика за първи път се трансформира в напълно безотпадъчна – реакторите на бързи неутрони се „хранят“ със собствените си отпадъци. Появява се „вечният“ двигател.

А през юни миналата година руската корпорация  „Росатом“ започна в град Северск, Томска област, строителство на друг уникален реактор – БРЕСТ. Той е първият в света енергоблок от най-ново поколение и се очаква да заработи през 2026 г. БРЕСТ е абсолютно безопасен реактор на бързи неутрони, при който принципно са невъзможни да се случат аварии от тези в Чернобил и Фукошима. БРЕСТ е екологично чист и напълно конкурентоспособен на масово разпространените днес термични (топлинни)  реактори. При него за първи път в света вместо вода като топлоносител ще се използва олово.

На БРЕСТ също ще бъде „затворен“ цикъла на работа – той ще изработва електричество, като отпадъците от този процес ще рециклира за ново гориво за реактора. В него ще бъдат изгаряни и отпадъците от традиционните топлинни атомни централи. Така и най-опасните радиоактивни вещества ще бъдат ликвидирани. Като например оръжейният плутоний, както и изработваният, но не ставащ за военни цели некачествен плутоний. Те ще са „храна“ за реактора на бързи неутрони. Така кардинално се решава и проблема за неразпространението на ядрено  оръжие.

Русия е единствената държава на планетата, която е конструирала и разполага с уникални бързи реактори с огромна мощност – БН-600 и БН-800, разположени в Белоярската атомна централа. Те, заедно със сега строящият се БРЕСТ в град Северск, идват от бъдещето. С тях Русия  показва на света как  ще изглежда ядрената енергетика утре – напълно безопасна, надеждна, безотпадъчна, екологична. Енергетика, която наистина ще осигурява устойчиво развитие.

А ефективността и ще е абсолютно недостижима за измислената вятърна и слънчева енергетика, която така упорито се опитват да ни натрапват „зелените“ фанатици на Запад и у нас.


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар