Зима

Зима
Пролет

24 октомври 2022 г.

Щадящият режим приключи – битката вече ще е сурова!

С новата си военна тактика Русия показва, че повече няма да търпи престъпленията на украинския режим

 

 

Националната енергетична компания на Украйна (Укроенерго) излезе със специално изявление  по повод атаката на нейни обекти на 22 октомври сутринта. 

Тя бе осъществена от руски дронове-камикадзе „Геран-2“, както и от високо точни ракети. Според Укроенерго нанесените й щети са далеч по-сериозни  от тези, които обекти на компанията получиха при масираната руска ракетна и дронова атака в периода 10-12 октомври.

Компанията „Украински железни пътища“  също заяви, че в резултат на спирането на електричеството в пълен колапс се е оказал железопътният транспорт в различни направления. На практика е блокирано движението в цяла западна и централна Украйна. Засегнати са жп-магистрали не само от Днепропетровска и Киевска област, но и отдалечените от бойните действия Тернополска, Волинска, Лвовска области.

Така например, от строя е извадена много важната електрическа подстанция „Хмелницкая“, която осигурява захранване на жп-магистрали в западните райони на Украйна. С три високо точни ракети Х-101 на практика окончателно е унищожена и подстанцията в град Луцк.  В района на Одеса е силно увреден центъра за управление на подстанции, което доведе до спиране на жп-транспорта. Блокирана е и цялата жп-инфраструктура към донбаска и херсонска области. Естествено, с ударите по жп-транспорта затруднено се оказа снабдяването на украинските военни в зоните на бойните действия. Крайно проблематично е движението на военни ешалони, превозващи гориво, техника, боеприпаси, жива сила.

И оперативното командване на украинската групировка „Юг“ призна, че в южните райони на страната са поразени 4 обекта от критичната инфраструктура. Има и други увредени сектори, щетите при които се уточняват, се казва още в сводката на командването на „Юг“.

Интензивните атаки срещу значими украински обекти продължиха и на 23 октомври сутринта. Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че дронове „Геран-2“ са атакували енергийната и критична инфраструктура във Волинска, Ровенска, Харковска, Хмелницка, Кировградска, Черкаска, Запорожска, Одеска и Николаевска област.

Нова успешна тактика на руските военни е синхронно действие на дронове и високо точни крилати ракети. Група „Геран-2“ излита, за да принуди украинската противовъздушна отбрана да изстреля срещу тях скъпо струващи и дефицитни ракети. Но преди украинците да успеят да заредят отново системите си с боеприпаси, защитаваният от тях обект на енергийната инфраструктура вече е поразен от долетялата своевременно крилата ракета „Калибър“.

Срещу много евтините, но ефективни руски дронове „Геран-2“, не само украинците, но и командващите ги англосакси се оказват безпомощни. Техните спътници, както и разузнавателните им безпилотни и пилотирани самолети, които денонощно контролират територията на Украйна и Русия, могат да установят само мястото и времето на излитане на дроновете. Но полетът им, както и обекта, към който те летят, те не са в състояние да проследят заради миниатюрните им габарити. Ето защо сега руските военни все по-често разиграват натовци, като имитират изстрелване на „Геран-2“. Следва команда от натовски офицери и украинско „пушечно месо“  се насочва бързо към едни или други обекти на енергийната инфраструктура, с надеждата да свали „идващите“ дронове. Но се оказва, че действията им са напразни – ятото от „герани“ е поело в съвсем друго направление.

За унищожаване на руските  дронове украинците все по-често вдигат във въздуха и доставени им от НАТО изтребители. Но освен, че са неефективни срещу „Геран-2“, те веднага се засичат и стават лесна плячка на руски самолети или противовъздушни ракети. Така три украински изтребители, излетели  за да унищожат група дронове „Геран-2“, бяха  ликвидирани  от руснаците в Полтавска област.

И един факт за размишление от читателя: при прецизните руски удари по енергийната и ключова инфраструктура на 22 октомври,  са ранени само трима души. Докато  при безогледните артилерийски и ракетни атаки, които денонощно украинци осъществяват по контролираните от руските сили територии, биват убити или ранявани стотици мирни хора.

На 19 октомври в Русия се извършиха много сериозни промени. Създадени бяха органи за управление във военно време и започна преход към военна икономика и политика. Малко преди това там  бе обявена мобилизация и за общ командващ на руските сили в Украйна бе назначен опитният армейски генерал Сергей Суровикин. А доскоро щадящият украинската енергийна и ключова инфраструктура подход, бе сменен със сурови мерки.

С новата си военна тактика Русия показва, че повече няма да търпи престъпленията на украинския режим. Безспорен факт е, че през месеците, които изминаха от началото на руската операция, хиляди мирни хора на контролираната от Русия територия бяха убити, осакатени, ранени. Не от руснаци, които воюваха девет месеца, опазвайки мирното население, а от украинско „пушечно месо“, командвано от англосакси и техните украински марионетки.

Промяната във воденето на бойните действия от руските военни определено е истински шок най-вече за украинците, които живеят далече от  зоната на бойните действия. Успешно промитите им мозъци от една чудовищна и несекваща нито за миг манипулация, не можеха да допуснат, че Русия все още е в състояние да воюва. Тях ги бяха убедили, че много скоро руските военни ще бъдат окончателно разгромени и бойните действия ще се пренесат на руска територия. Що се отнася до хилядите убивани и ранявани етнически руснаци, за западните украинци те не представляват никакъв интерес – за тях те са „втора категория“ хора.

А дали е ефективна новата бойна стратегия на щаба на генерал Суровикин? Определено да. В резултат на нея вече е блокирано движението на железопътни композиции, които доскоро са доставяли западно оръжие, боеприпаси и военни в зоната на сраженията. Вместо електрически локомотиви от складовете са извадени и пуснати дизелови (топловози). Но те не са в състояние да решат проблема с осигуряването на воюващите украинци, още повече, че са останали и твърде малко. Украйна няма реално вече отбранителна промишленост – тя бе унищожена още в началото на руската операция. А и цялата и икономика е в кома – секнат ли доставките  от Запада, тя ще бъде разгромена тотално за броени седмици.

И това признават и западни специалисти. В американската медия 19FortyFive се появи интересен анализ на сега случващото се в Украйна. Негов автор е Даниел Л. Дейвис – старши научен сътрудник по приоритетите на отбраната и бивш подполковник в американската армия, който четири пъти е участвал в бойни зони. Според него Русия отдавна е унищожила способността на Украйна да произвежда оръжия и боеприпаси. Това я прави изцяло зависима от непрекъснатият поток от военни доставки от Запада. Оттук и най-голямата заплаха за Украйна е да не секне този приток от нейните западни граници до зоната на бойните действия. Ако това се случи, Украйна няма да издържи дълго в конфликта – тя ще бъде принудена да капитулира. Защото за разлика от нея Русия има мощна военна индустрия, икономиката и продължава ефективно да работи и да осигурява безпрепятствено всичко, което  е необходимо за фронта. Украйна трябва да е готова да се срещне с подобряващ се враг, който се учи от грешките си и се връща още по-силен в следващите битки. Въпреки настоящата еуфория на Запада от наскорошните украински успехи на бойното поле, Украйна има противник с редица стратегически предимства, обобщава Даниел.

В интервю за телевизионният канал MSNBC президентът Джо Байдън заяви, че Русия не трябва да постигне успех в операцията си в Украйна. За това Америка вече е дала и продължава да дава страшно много пари. Лично аз допускам, че американският президент заради прекомерните си ангажименти не съумява да вниква задълбочено в сводките на специалните служби, които всяка сутрин са на бюрото му в Белия дом.  Но е възможно причината за това да е и във влошените му „когнитивни способности“, за които все по-често разказват американски медии.

Иначе той щеше да е наясно, че шансовете да се победи Русия в прокси-войната, която неговата администрация и съюзниците му  поведоха срещу нея, са нулеви.

И това много скоро ще го докаже новата – „сурова“ руска стратегия, в конфликта с Украйна.


Kreativen.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар