Зима

Зима
Пролет

4 октомври 2022 г.

Вече май няма такава партия

Да се надяваме, че заедно с отказа да гласува за ИНТ, българинът се е отказал от чалгата в политиката, тържествуващата простащина и желанието безогледно да се руши 

 

"Има такъв народ" ще остане в историята на България като партията на шоумените, които влязоха с гръм и трясък във властта на крилете на надеждите на стотици хиляди българи, провалиха три парламента и се сгромолясаха след година и половина чалгарски изпълнения в законодателния храм.

Така за по-малко от три години живот партията на Слави Трифонов обективно е напът да залезе.

След всички глуповати изпълнения закономерно ИТН изпада от 48-ото Народно събрание, след като стигна до 3,8% и, макар за малко, не успя да прескочи бариерата за влизане в парламента.

Експерти твърдят, че около 3 000 гласа са спирачката, за не се отворят вратите на парламента пред нейните кандидат-депутати. Според социолозите на 2 октомври само 62% от нейните избиратели са повторили вота си от ноември миналата година.

„Има такъв народ“ бе учредена на 16 февруари 2020 г. без присъствие на медии, което само по себе си бе странно, като се има предвид медийния й произход – от „Шоуто на Слави“. Самото й име е повторение на названието на един от албумите на нейния лидер Слави Трифонов.

В краткия си политически живот партията се държеше досущ като шоуто – осмиваше и критикуваше на границата с добрия тон в подчертано чалга стил. Сценаристите на шоуто, станали депутати, лепяха етикети, обиждаха, наричайки това политическа позиция. Вкараха войнстващата простащина в политиката.

ИТН не роди нищо позитивно. А сигурно и не искаше. Нали дойде с девиза, че ще „изчегърта“ ГЕРБ и ще измете старата политическа система.

Всъщност, Трифонов точно за това обяви, че влиза в политиката – за да въведе мажоритарна система и така да вкара нови политици на мястото на старите муцуни и да направи партийната субсидия 1 лв. на глас. Нищо от това не се случи!

Някой спомня ли си, че шоуто инициира референдум, където тези въпроси присъстваха? Но щом влезе в парламента, ИТН извъртя нещата – суверенът не им бил дал мнозинство за тези мащабни промени. И се оправдаха - щели да почакат, докато получат 121 депутати. Мисия невъзможна! И слава Богу!

Когато ГЕРБ внесоха законопроект с предложение за въвеждане на мажоритарна система, Трифонов ги нарече „токсична партия, която трябва да изчезне от полето на българския политически живот“, отговаряйки им с високомерен пост във Фейсбук: „При един сигурен, спокоен и уверен парламент веднага ще се случи това, заради което въобще беше създадена партия “Има такъв народ”, а именно - въвеждане на мажоритарна избирателна система. Всичко по реда си!“

Данните от изборното представяне на ИТН бележат, че този „ред“ няма да настъпи. От близо 250 000 избиратели през април 2021 г. и 658 000 през юли с.г., сега ИТН получи едва 96 000. Огромен срив, повече от шест пъти! Рекорд, достоен за Гинес!

ИТН не изчегърта ГЕРБ. Партията на Борисов пак е първенец на избори, а шоумените, които временно потанцуваха по депутатските банки и родиха нов термин в българската политика - изчегъртването, бяха фактически изчегъртани от  българския избирател, който не ги допусна повече до властта.

В негативизма партията на Трифонов преуспя, няма друга политическа формация в най-новата българска история, която да е акумулирала толкова негативна енергия, че да е провалила три парламента.

Първо Трифонов направи всичко възможно да няма правителство през пролетта на 2021 г., когато партията бе втора – взе мандат и тутакси го върна. В свой стил – обиждайки. Трифонов мотивира действията си с това, че партията няма необходимата подкрепа. А що се отнася до тези, които евентуално биха им станали съюзници, коментира - „предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост.“

Но истински ИТН се развихри три месеца по-късно, през юли, когато спечели парламентарните избори. Спечели, но само с 24%. И вместо да потърси съюзници, Трифонов тръсна на публиката състав на правителство, при това от ефира на собствената си телевизия, без възможност дори да му се задават въпроси. Зае позицията – това е, гласувайте, суверенът ни даде първото място. И когато не стана неговата, се врътна. Оттегли предложения за премиер Николай Василев, не подкрепи и предложенията на другите партии.

След такива действия, в изборите за 47-я парламент ИТН се срина до 9,52%, но все успя да влезе в правителството. Не мина и половин година от живота на кабинета и Слави пак си показа рогата, демонстрирайки възможността си да руши. Краткият живот на правителството на Петков и на 47-ия парламент бяха белязани от скандали, често породени от действията на хората на Трифонов. Всичко започна с избора на председател на БНБ. Трифонов и ИТН държаха на своя кандидат – Любомир Каримански, ПП на своя – Андрей Гюров. ПП направиха крачка назад и оттеглиха Гюров, ИНТ не оттеглиха Каримански. Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов нарече действията на партньорите си във властта „политически рекет“.

Това се случи на 10 април и от този ден насетне размяната на удари между двете партии не спря.

И в един прекрасен ден два месеца по-късно - на 8 юни министрите от партията на Трифонов напуснаха правителството с гръм и трясък. Малко след това (на 22 юни) кабинетът падна.

Така, благодарение основно на Слави Трифонов и ИТН, кабинетът на Кирил Петков стана първото българско правителство за последните 30 години, свалено с вот на недоверие.

Това е краткият, но наситен с черна енергия път на партията, която от самото си начало искаше да отрича, да зачертава, да изчегъртва и премахва. И не случайно първото й име, което съдът не прие, бе „Няма такава държава“.

Всъщност, това не е чудно, като се има предвид татуировката на гърба на Трифонов. Няма как да очакваш позитивизъм от човек, изписал на тялото си: "Без милост! Аз идвам и водя Ада със себе си!". Трифонов и монолозите му от Фейсбук отдавна вече омръзнаха на българските избиратели.

Може само да се надяваме, че заедно с отказа да гласува за ИНТ, българинът се е отказал от чалгата в политиката, тържествуващата простащина и желанието безогледно да се руши, без нищо да се създава.

 

Epicenter.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар